logo
RNTV Live

Se apropie cu pași repezi Postul Nașterii Domnului

postul-craciunului-mircea-florescu-.jpg
Ștefan Petre

Anual, pe data de 15 noiembrie (cu 40 de zile înaintea marelui praznic împărătesc), începe Postul Nașterii Domnului.

Cele 40 de zile de post, în care se consumă doar alimente de origine vegetală, are scopul de a le aminti creștinilor de postul îndelungat al Sfinților din perioada Vechiului Testament, ținut în așteptarea lui Mesia.

Postul din acest an poate fi trecut cu ușurință din punct de vedere alimentar, fiindcă în 17 dintre cele 40 de zile se poate mânca pește.

Explicația liturgică oferită de Basilica este aceea că dacă lunea, marțea sau joia cade prăznuirea vreunui sfânt cu Doxologie mare, se dezleagă la pește, iar miercurea și vinerea, la vin și untdelemn, dar se mănâncă doar o dată pe zi. Tot așa, dacă miercuri sau vineri se întâmplă să cadă sărbătorirea unui sfânt cu Priveghere sau hramul bisericii, atunci se dezleagă la untdelemn, pește și vin.

Rânduiala de post din mănăstiri diferă în funcție de regulamentele fiecărui așezământ monahal. Unele obști monahale postesc lunea, miercurea și vinerea fără să mănânce până la orele 15:00, 16:00, ori până după slujba vecerniei.

Marțea și joia se mănâncă legume, drese cu untdelemn și se bea vin, iar sâmbăta și duminica se permite și pește (cu excepția perioadei dintre 20 și 25 decembrie, când postul devine mai aspru).

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a făcut un îndemn la milostenie în această perioadă a postului. Sinodalii au evidențiat, în Pastorala de anul trecut, că „faptele milosteniei creștine sunt roade ale rugăciunii, pentru că rugăciunea este izvorul iubirii curate față de Dumnezeu, de cei dragi și de semeni. Rugăciunea este temelia vieții și creșterii spirituale a omului și izvorul care ne umple de prezența iubirii lui Dumnezeu Cel atotmilostiv”.

Rânduiala slujbelor și cântările din Postul Crăciunului sunt pline de conținut dogmatic despre Sfânta Treime, Maica Domnului și Persoana Mântuitorului prin care Biserica îi pregătește pe oameni pentru nașterea pruncului Iisus.

Sursă: Basilica

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor