În afara criteriilor de eligibilitate, conducerea ALDE a decis ca eventualii candidați la alegerile parlamentare din luna decembrie să doneze câte 63.000 de lei. În plus, fiecare filială va achita 10.500 de lei pentru fiecare candidat. Conducerea ALDE a calculat aceste sume potrivit salariului minim în vigoare înainte de 1 mai 2016, respectiv 1.050 de lei, în conditiile in care in primavara acesta a crescut la 1.250 de lei. Astfel, candidatii vor trebui sa doneze 60 de salarii minime brute pe economie, iar filialele vor trebui sa plăteasca 10 salarii pentru fiecare candidat la functia de deputat sau de senator. „Este vorba despre cotizații pentru campania desfășurată la nivel național. Banii se depun în contul partidului și sunt folosiți pentru a acoperi cheltuielile din campanie, astfel încât să nu fie niciun fel de probleme și totul să fie corect și la vedere”, ne-a declarat deputatul Grațiela Gavrilescu, președinte ALDE Prahova. Întrebată cum se va proceda în cazul în care un eventual candidat nu dispune de suma de 63.000 de lei dar are o imagine bună în rândul electoratului, Grațiela Gavrielscu a spus că suma menționată reprezintă „plafonul maxim, fiecare candidat va contribui după posibilități”.
Un candidat la un mandat de deputat sau senator, în cazul în care va plăti suma de 63.000 de lei pentru a se regăsi pe listele ALDE va plăti 1.312 lei pentru fiecare lună de mandat, ceva mai mult decât salariul minim pe economie. Pentru exemplificare, deputatul Grațiela Gavrilescu a câștigat în 2014, conform declarației de avere, 60.372 lei, ceea ce reprezintă un câștig lunar de 5.031 lei.
Trebuie menționat că donațiile solicitate sunt în limita maximă permisă de Legea 334/2006, modificată în 2015, care cere sume maxime de 60 de salarii de bază minime brute pe țară pentru fiecare candidat la funcția de deputat sau de senator. Și, în același timp, ne putem aștepta ca în declarațiile de avere ale candidaților ALDE să figureze credite luate de la bănci pentru a putea dona partidului suma cerută pentru a figura pe liste.