Guvernul a aprobat vineri două strategii naționale în domeniul sănătății, una referitoare la vaccinare și cealaltă legată de combaterea infecțiilor asociate asistenței medicale. Aceste documente au ca scop abordarea unor probleme semnificative în sistemul de sănătate din România, iar în cadrul lor sunt prevăzute planuri de acțiune pentru îmbunătățirea situației.

Strategia pentru prevenirea și limitarea infecțiilor asociate asistenței medicale și combaterea rezistenței la antimicrobiene în România pentru perioada 2023-2030 a fost elaborată de Comitetul Național pentru Prevenirea și Limitarea Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale și a fost prezentată în martie 2023. În același timp, strategia națională de vaccinare a fost prezentată în luna august.

Combaterea fenomenului de rezistență la antimicrobiene necesită implicarea mai multor instituții, inclusiv din afara sectorului sănătății. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a subliniat că aceasta este o strategie multisectorială care abordează probleme legate de utilizarea antibioticelor în sectorul veterinar și impactul asupra mediului. Aceasta implică, de asemenea, monitorizarea poluării mediului și a apariției bacteriilor multirezistente în mediu.

În ce privește strategia de vaccinare, obiectivele acesteia sunt aliniate cu Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă a Organizației Națiunilor Unite. Această strategie are ca obiective obținerea unei acoperiri vaccinale de peste 90% pentru toate vaccinurile din programul național de vaccinare, creșterea cererii și acceptanței vaccinării în rândul populației și menținerea statutului de țară care a eliminat rubeola, poliomielita și rujeola endemice.

Pentru atingerea acestor obiective, strategia prevede o serie de măsuri, cum ar fi îmbunătățirea programelor naționale de vaccinare, creșterea cererii pentru vaccinare, asigurarea unei supravegheri eficiente a bolilor și dezvoltarea de materiale informative și educaționale pentru public și furnizorii de servicii de sănătate. Implementarea și monitorizarea strategiilor vor fi efectuate prin Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).

Aceste strategii au ca scop abordarea unor aspecte esențiale legate de sănătate și sunt concepute pentru a aduce îmbunătățiri semnificative în domeniul sănătății publice din România.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *