logo
RNTV Live

Scriitorul Mircea Cărtărescu a câștigat premiul Dublin Literary Award 2024 în valoare de 100.000 de euro cu romanul Selenoid

441385480_7810100545678774_2210484402083043775_n
Constantin Corina

„Am primit astăzi The Dublin Literary Award pentru romanul Solenoid. Sunt recunoscător tuturor celor care-au contribuit la această decizie”, a scris Mircea Cărtărescu într-o postare publicată pe contul său de Facebook.

Juriul a apreciat traducerea lui Sean Cotter din română în engleză pentru că “a captat precizia lirică a originalului (în română)“, făcând astfel romanul lui Cărtărescu accesibil unui public nou.

Acum un an, Los Angeles Times a declarat “Solenoid” de Mircea Cărtărescu cartea de ficțiune a anului în Statele Unite. Cărtărescu este primul autor român care a câștigat Premiul Literar Dublin, iar Solenoid a fost singura lucrare tradusă care a ajuns pe lista scurtă anul acesta.

„Capodopera lui Mircea Cărtărescu, Solenoid, este genul de text literar uimitor, ale cărui nenumărate calităţi reies din orice fragment, ales la întâmplare. Ancorat în mediul comunist al Bucureştiului anilor 1970 şi începutul anilor 1980, naratorul acestui anti-roman este un profesor la o şcoală oarecare ce, prin intermediul mitului, basmului, visului, halucinaţiei şi povestirii realiste, îşi scurtează copilăria şi tinereţea, locul de muncă şi colegii şi, ei bine, întregul univers. O operă literară de o asemenea densitate (şi mărime) e o provocare serioasă pentru orice traducător, însă Sean Cotter se ridică la înălţimea originalului’”, şi-a motivat juriul american decizia, cu această ocazie.

Publicat în limba română în 2015 de Editura Humanitas, Solenoid a fost tradus în spaniolă, catalană, suedeză, franceză, germană, slovacă, bulgară, croată, italiană, daneză, olandeză, norvegiană și maghiară.

Solenoid a fost nominalizat la Premiul Literar Dublin 2024 de către Biblioteca Județeană Octavian Goga Cluj.

Anual, premiul în valoare de 100.000 EUR este acordat pentru o singură operă de ficțiune internațională sau o operă de ficțiune tradusă în engleză. Dacă cartea câștigătoare este tradusă în engleză, autorul primește 75.000 EUR, iar traducătorul, 25.000 EUR. Cărtărescu este unul dintre cei mai traduși și premiați autori români, cu multe din operele sale disponibile în engleză, franceză, spaniolă sau germană și traduse în peste 20 de limbi.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldeko-angajeazaekond-angajeazasponsor