logo
RNTV Live

Școlile trebuie să afișeze numărul de clase pentru pregătitoare

Veste bună pentru toţi bobocii din Ploieşti care încep şcoala pe 11 septembrie. Vezi ce se va întâmpla
Dudau Andreea Valentina

Luni, 25 martie, şcolile trebuie să afișeze numărul de clase pentru pregătitoare!

Conform ordinului referitor la Calendarul înscrierii în învățământul primar pentru anul școlar 2024—2025, publicat în Monitorul Oficial, luni, 25 martie, școlile sunt obligate să afișeze numărul de clase pregătitoare alocate. Această informație trebuie să fie disponibilă inclusiv pe site-ul școlii, dacă există, și pe site-ul inspectoratului școlar județean. Perioada în care părinții pot depune cererile de înscriere este între 11 aprilie și 14 mai.

Calendarul înscrierilor este respectat, însă ordinul a fost publicat mai târziu, vineri, pe 22 martie. În această situație, luni, 25 martie, școlile sunt obligate să afișeze numărul de clase pregătitoare pentru anul școlar 2024-2025, fie la avizier, fie pe site-ul lor oficial. Această informație este conform calendarului înscrierilor la clasa pregătitoare, publicat în Monitorul Oficial, la data de vineri, 22 martie.

Pe data de 26 martie, inspectoratele școlare vor publica metodologia înscrierii, adică setul de reguli și proceduri aplicabile. În continuare, pe 27 martie, vor fi afișate criteriile specifice de departajare. Părinții vor putea depune cererile de înscriere în perioada cuprinsă între 11 aprilie și 14 mai.

În aceeași perioadă, se va efectua evaluarea dezvoltării copiilor care împlinesc vârsta de 6 ani între 1 septembrie și 31 decembrie 2024 și se va elibera recomandarea pentru înscrierea acestora în învățământul primar.


Pentru copiii care au frecventat grădinița, procesul este următorul:

  • Înregistrarea cererilor trimise sau depuse la unitățile de învățământ cu nivel preșcolar pentru a obține recomandarea de înscriere în clasa pregătitoare.
  • Eliberarea sau transmiterea recomandării de înscriere în clasa pregătitoare sau în grupa mare, după caz, către părinte de către unitatea de învățământ cu nivel preșcolar.


Pentru copiii care nu au frecventat grădinița sau care s-au întors din străinătate, procesul este următorul:

  • Înregistrarea de către CJRAE/CMBRAE a cererilor de evaluare, depuse sau transmise de părinți pentru copiii care îndeplinesc criteriile prevăzute la articolul 7 alineatul (1) din Metodologia de înscriere a copiilor în învățământul primar.
  • Planificarea de către CJRAE/CMBRAE a organizării evaluării și comunicarea programării pentru participarea la aceasta prin afișare și comunicare către părinți.
  • Desfășurarea evaluării copiilor de către CJRAE/CMBRAE.
  • Eliberarea sau transmiterea către părinte de către CJRAE/CMBRAE a recomandării de înscriere în clasa pregătitoare sau în grupa mare, după caz.
  • Soluționarea de către comisia județeană/a municipiului București de înscriere a copiilor în învățământul primar (comisia județeană/a municipiului București) a situațiilor excepționale care necesită amânarea înscrierii în învățământul primar.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor