Alpinistul britanic Kenton Cool afirmă că Everestul suferă o reducere a stratului de zăpadă și devine tot mai „secetos și înzestrat cu stânci”. Acesta a efectuat recent a 17-a urcare a sa pe cel mai înalt vârf al lumii, stabilind astfel un record pentru o persoană care nu este șerpaș.
Potrivit informațiilor furnizate de Agerpres, citând Reuters, Kenton Cool, în vârstă de 49 de ani, care a escaladat pentru prima dată vârful înalt de 8.849 de metri în 2004, a observat că muntele colossal are mai puțină zăpadă.
„La începutul anilor 2000, era mult mai multă zăpadă”, a afirmat el într-un interviu acordat Reuters la Kathmandu, după întoarcerea sa din expediția record, confirmată în această săptămână de autoritățile din Nepal.
„Există o tendință generală ca muntele să devină mai stâncos și să aibă mai puțină zăpadă… Dar aceasta se schimbă de la an la an”, a adăugat alpinistul.
Cool a menționat că a fost martorul căderii de pietre pe versantul Lhotse în timpul ascensiunii spre vârful Everest, lucru pe care nu l-a mai văzut înainte. Aceasta evidențiază cât de lipsit de umiditate este acum muntele.
El crede că acest lucru se datorează lipsei de precipitații și de zăpadă. Încălzirea globală ar putea fi vinovată sau orice altă schimbare legată de mediu, conform spuselor sale.
Conform climatologilor, temperatura medie globală a crescut în medie cu 0,74 de grade Celsius în ultimul secol, însă în regiunea Himalaya încălzirea a fost mai pronunțată în comparație cu media globală.
Conform datelor oficiale, temperatura medie în Nepal a înregistrat o creștere anuală de 0,06 grade Celsius, fapt ce se datorează, în parte, poziționării sale între China și India, doi dintre cei mai mari emițători de poluanți la nivel mondial.
În aceeași perioadă, un ghid nepalez în vârstă de 53 de ani, numit Kami Rita Sherpa, a stabilit un nou record personal prin escaladarea Everestului pentru a 27-a oară.
Cool a menționat că cea de-a 17-a ascensiune a sa ar putea să nu fie ultima și că are în plan să se întoarcă pe acest munte în anul viitor. Cu toate acestea, alpinistul intenționează să-și ia rămas-bun de la Everest într-un interval de doi-trei ani.
El dorește să escaladeze Kanchenjunga din Nepal, al treilea cel mai înalt vârf din lume, cu o altitudine de 8.586 de metri, precum și Makalu, care măsoară 8.481 de metri și este al cincilea cel mai înalt vârf.
Sursa: dcnews.ro
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsiți pe pagina de Facebook RepublikaNews.