Sursa: blacknews.com

Obiectivul de limitare a încălzirii globale pe termen lung la 1,5 grade Celsius devine din ce în ce mai greu de atins, avertizează experții în domeniul climei, în timp ce țările se străduiesc să stabilească obiective mai ambițioase, pe fondul lunilor de căldură record înregistrate recent, transmite agenția Reuters, citată de boursorama.com.

La începutul lunii iunie, emisarii statelor s-au întâlnit la Bonn, în Germania, pentru a se pregăti pentru negocierile anuale privind clima care vor avea loc în noiembrie. În același timp, temperaturile medii ale aerului de la suprafața globului au depășit cu peste 1,5°C nivelurile preindustriale timp de mai multe zile, potrivit serviciului Copernicus Climate Change Service (C3S), un serviciu finanțat de Uniunea Europeană.

Deși temperaturile medii au depășit deja temporar pragul de 1,5°C, este pentru prima dată când se întâmplă acest lucru în timpul verii din emisfera nordică, care începe la 1 iunie.

În iunie, temperaturile au depășit recorduri în capitala chineză Beijing, iar valuri de căldură extremă au lovit Statele Unite.

Unele părți ale Americii de Nord au depășit luna aceasta cu aproximativ 10°C media sezonieră. Fumul de la incendiile de pădure a acoperit Canada și coasta de est a Statelor Unite într-o ceață periculoasă, emisiile de carbon fiind estimate la un nivel record de 160 de milioane de tone metrice.

Experții în domeniul climei spun că amploarea și frecvența evenimentelor meteorologice extreme sunt în creștere.

În prezent, există 66% șanse ca media anuală să depășească pragul de 1,5°C pentru cel puțin un an întreg până în 2027, potrivit previziunilor Organizației Mondiale de Meteorologie din luna mai.

World Wildlife Fund a avertizat asupra unei „îngrijorătoare lipse de dinamică” în cadrul discuțiilor privind clima de la Bonn din această lună, în condițiile în care s-au înregistrat puține progrese în ceea ce privește aspecte-cheie, precum combustibilii fosili și finanțarea, înaintea discuțiilor privind clima COP28 care vor avea loc la Dubai în noiembrie.

TEMPERATURI RECORD ALE MĂRII

Temperaturile mării au bătut, de asemenea, recorduri în aprilie și mai. Agenția meteorologică australiană a avertizat că temperaturile din Oceanul Pacific și Oceanul Indian ar putea fi cu 3°C peste normal până în octombrie.

Potrivit lui Piers Forster, profesor de fizică climatică la Universitatea din Leeds, încălzirea globală este principalul factor, dar și fenomenul El Nino, reducerea prafului saharian care suflă peste ocean și utilizarea combustibililor cu conținut scăzut de sulf pentru transportul maritim poartă o parte din vină.

„În total, oceanele suferă o lovitură cvadruplă”, a spus el. „Acesta este un semn al lucrurilor care vor urma”.

Mii de pești morți au ajuns pe plajele din Texas, iar proliferarea algelor provocată de căldură a fost, de asemenea, acuzată de uciderea leilor de mare și a delfinilor în California.

Potrivit Annalisa Bracco, climatolog la Georgia Institute of Technology, mările mai calde ar putea însemna și mai puțin vânt și ploi, creând un cerc vicios care ar duce la o căldură și mai mare.

Negocierile dintre SUA și China – cele două țări care emit cele mai multe gaze cu efect de seră – ar putea fi reluate săptămâna viitoare, cu ocazia unei vizite la Beijing a emisarului american pentru climă, John Kerry, însă așteptările sunt reduse.

„Ajungem cu adevărat la momentul adevărului (…) Sper ca această realitate simplă să ne ajute să schimbăm atitudinea oamenilor și să schimbăm politica”, a declarat Li Shuo, consilier al Greenpeace pe probleme climatice la Beijing.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *