Legea referitoare la statutul grefierilor și altor categorii de personal care ocupă funcții de specialitate în cadrul instanțelor judecătorești, Parchetelor de pe lângă acestea și al Institutului Național de Expertize Criminalistice a fost promulgată luni de către președintele Klaus Iohannis.
Potrivit unui amendament adoptat de Senat, grefierii și alte categorii de personal cu funcții de specialitate în cadrul instanțelor judecătorești, Parchetelor și Institutului Național de Expertize Criminalistice, având o vechime de cel puțin 25 de ani în specialitate, pot beneficia de pensie de serviciu la atingerea vârstei standard de pensionare în cuantum de 80% din media indemnizațiilor brute lunare și a sporurilor obținute în ultimele 48 de luni consecutive de activitate.
Amendamentul mai precizează că cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate depăși 100% din venitul net al ultimei luni de activitate înainte de pensionare.
Conform unui alt amendament, personalul cu o vechime în specialitate între 20 și 25 de ani poate beneficia și el de pensie de serviciu la atingerea vârstei standard de pensionare, însă cuantumul său va fi redus cu 1% pentru fiecare an care lipsește din vechimea în specialitate integrală.
O altă modificare la proiectul de act normativ stipulează că „poate fi numită în funcția de grefier judiciar persoana care îndeplinește, pe lângă condițiile prevăzute de lege, și următoarele condiții: are o vechime de cel puțin trei ani în funcția de grefier de ședință, de grefier principal sau de grefier cu studii superioare juridice, indiferent de instanță sau Parchet”.
Potrivit actului normativ, recrutarea pentru ocuparea posturilor de grefier judiciar se realizează prin concurs organizat la nivel național de către Consiliul Superior al Magistraturii, prin Școala Națională de Grefieri.
Grefierii judiciari nu pot fi delegați, detașați sau transferați cel puțin doi ani de la data numirii în funcție.
Legea prevede că grefierii și alte categorii de personal din instanțele judecătorești și Parchete pot fi eliberați din funcție din diverse motive, inclusiv din cauza incapacității profesionale, ca sancțiune disciplinară, în urma unei condamnări definitive, după amânarea aplicării pedepsei sau renunțarea la aplicarea pedepsei, dispuse printr-o hotărâre judecătorească definitivă. Există, totuși, excepții în situațiile în care, la solicitare, Secția pentru judecători sau Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii consideră că infracțiunile săvârșite din culpă nu afectează prestigiul justiției.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.