754 cultivatori de tomate, din Prahova, s-au inscris pana acum in programul prin intermediul caruia se pot accesa schemele de ajutor de stat pentru compensarea partiala a pierderilor la cultura de tomate in spatii protejate. Principalul motiv care a generat acest impas este agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. In prezent, in judet, se comerciazizeaza rosii din localitatile Balta Doamnei si Tomșani.
Daniel Matei, din Tomsani, este primul cultivator de tomate, din judetul Prahova, care a iesit cu legume la vanzare. Si nu orice fel de produse, ci unele atestate fito-sanitar.
Doar ca pentru a putea sa ofere spre vanzare rosii romanesti cu un gust si parfum aparte e nevoie de multa munca.
Peste toate acestea se adauga si conflictul dintre Ucraina si Rusia, care a atras dupa sine pierderi in cazul cultivatorilor de tomate, in spatiu protejat.
Iar la acest capitol familia Matei, din Tomsani, nu duce lipsa. Asta pentru ca sunt deja clientii care vin de ani buni in localitate doar pentru rosiile lor.
La nivelut judetului Prahova, pana in acest moment s-au inscris aproape 800 de cultivatori de tomate, pentru a putea sa acceseze o schema de ajutor de stat pentru compensarea partial a pierderilor.
Inspectorii fitosanitari din cadrul Oficiului Judetean Fitosanitar Prahova s-au deplasat la legumicultori pentru a preleva probe din productia de tomate, pentru a face analize de laborator si pentru a determina daca exista reziduri de pesticide. In urma analizelor nu s-au inregistrat depăsiri ale continuturilor maxime aplicabile reiduurilor de pesticide si s-au eliberat Certificate fitosanitare.