logo
RNTV Live

Scandalul dopajului la natație are China în centrul atenției

Flag_of_the_People’s_Republic_of_China.svg
Dudau Andreea Valentina

Conform unei anchete realizate de postul public german ARD și New York Times, 23 de sportivi chinezi, inclusiv mai mulți campioni olimpici la Tokyo, ar fi fost depistați pozitiv la dopaj la începutul anului 2021, fără să fie sancționați!

Conform emisiunii “Doping Report” de la ARD, care a fost deja implicată în dezvăluirea scandalului de dopaj din Rusia la sfârșitul anului 2014, și în conformitate cu informațiile furnizate de cotidianul american, Agenția Mondială Antidoping (WADA) și Federația Internațională de Natație (Fina, acum World Aquatics) au acceptat explicația autorităților chineze privind contaminarea.

La o competiție desfășurată la Shijiazhuang (China) la începutul anului 2021, douăzeci și trei dintre cei mai buni înotători și înotătoare chinezi ar fi fost depistați pozitiv la trimetazidină, o substanță interzisă din 2014 din cauza efectului său de îmbunătățire a circulației sângelui.

Aceeași substanță a fost identificată în testele efectuate la sfârșitul anului 2021 asupra patinatoarei ruse Kamila Valieva, un test pozitiv dezvăluit în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing din 2022, ceea ce a dus la suspendarea acesteia pentru 4 ani începând cu 25 decembrie 2021.

Dintre cei 23 de sportivi chinezi depistați pozitiv la începutul anului 2021, 13 au participat la Jocurile Olimpice câteva săptămâni mai târziu, printre aceștia aflându-se Zhang Yufei, triplă medaliată la Tokyo, câștigând aurul la 200 m fluture și 4×200 m liber și argintul la 100 m fluture.

Ang Shun, campioană olimpică la Tokyo în proba de 200 m liber, se presupune că se află și ea printre înotătorii chinezi depistați pozitiv la începutul anului 2021, la fel ca și Yang Junxuan, medaliată cu argint alături de Wang Shun în ștafeta mixtă 4×100 m liber.

O anchetă a fost desfășurată de Ministerul Securității Publice din China, iar Chinada a întocmit apoi un raport prezentat în martie 2021. Nu au fost emise suspendări provizorii între testele pozitive și prezentarea raportului.

WADA a declarat pentru ARD că, pe baza analizei datelor prezentate de chinezi, nu a văzut “nicio bază” pentru a “contesta explicația contaminării”, în special având în vedere concentrațiile scăzute. Chinada a explicat că nu a existat nicio încălcare a normelor antidoping, iar pentru Fina, faptele au fost verificate imediat și în mod profesionist.

Intervievat de ARD, Travis Tygart, șeful Agenției Antidoping din Statele Unite (USADA), a calificat dezvăluirile drept “șocante” și un “pumn în spate pentru toți sportivii curați”.

“Este evident că a existat o încălcare a regulilor antidoping și ar fi trebuit să fie tratată în acest mod de către Agenția chineză antidoping”, a declarat avocatul sportiv Thomas Summerer.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor