logo
RNTV Live

Scăderea în greutate poate fi asociată cu un risc crescut pentru anumite tipuri de cancer

dieta slabit (Large)
Dudau Andreea Valentina

Conform unui studiu, există o legătură semnificativă între pierderea în greutate și riscul pentru anumite tipuri de cancer. Participanții care au pierdut mai mult de 10% din greutatea corporală au prezentat un risc semnificativ crescut de a fi diagnosticați cu cancer în următoarele 12 luni!

Excesul de greutate este asociat cu o serie de probleme de sănătate, inclusiv cu riscul crescut de cancer. Studiile au arătat că obezitatea este legată de cel puțin 13 tipuri diferite de cancer.

În regiuni precum America de Nord, Europa și Orientul Mijlociu, obezitatea contribuie la până la 9% din toate cazurile de cancer și ar putea deveni chiar principala cauză de cancer la femeile din Marea Britanie în următorii 25 de ani. Prin urmare, pierderea în greutate reprezintă un obiectiv important pentru menținerea sănătății.

Cu toate acestea, un studiu recent publicat în revista JAMA Network a produs un rezultat neașteptat. Cercetarea a constatat că pierderea în greutate a fost asociată cu o rată semnificativ mai mare de cancer în cele 12 luni care au urmat, în comparație cu persoanele care nu au slăbit.

Studiul a folosit date de la aproximativ 160.000 de profesioniști din domeniul sănătății, care și-au raportat detaliile privind sănătatea și stilul de viață la fiecare doi ani până în 2016.

Cercetătorii au acordat o atenție deosebită schimbărilor de greutate ale participanților, împărțindu-i în trei grupuri în funcție de cât de intenționată a fost pierderea în greutate. Studiul a furnizat o constatare semnificativă: persoanele care au pierdut mai mult de 10% din greutatea corporală au avut un risc semnificativ mai mare de a fi diagnosticate cu cancer în anul următor.

Nu toate cancerele au fost legate în mod egal de pierderea în greutate. De exemplu, studiul a constatat o legătură puternică între pierderea în greutate și cancerele din sistemul digestiv superior (gât și stomac), ficat, pancreas și căi biliare, cu riscuri crescute chiar și de la trei la peste șapte ori.

Autorii studiului au indicat că acest lucru ar putea să nu se aplice la toate tipurile de cancer și că unele aspecte ale studiului pot avea limitări, cum ar fi bazați pe auto-raportările participanților și intervalul de doi ani pentru evaluări.

Prin urmare, este important să investigăm în profunzime orice pierdere neintenționată în greutate și să discutăm cu un medic pentru a evalua cauzele. Totuși, există și dovezi solide care arată beneficiile pierderii în greutate intenționate, care includ reducerea riscului de cancer și îmbunătățirea stării de sănătate generală.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor