Sursa: space.com

Laserul spațial, care a fost conceput pentru a mapa vânturile Pământului, a reintrat în atmosferă deasupra Antarcticii. Resturi care ar fi supraviețuit coborârii înfocate au căzut bine în afara pericolului.

Misiunea navei spațiale construite în Marea Britanie a fost finalizata ca fiind un succes pentru datele noi pe care le-a furnizat meteorologilor care privesc câteva zile înainte.

Laserul său ultraviolet a urmărit mișcarea aerului în toate locațiile, la orice altitudine, în întreaga lume.

Din pacate, Aeolus a fost un proiect care aproape că nu s-a întâmplat din cauza dificultății de a-l face să funcționeze.

Inginerii s-au luptat timp de peste un deceniu pentru a dezvolta un instrument care să funcționeze suficient de mult în vidul spațiului. Întârzierea a făcut ca Aeolus să fie supranumit „satelitul imposibil”.

Sistemul său de propulsie nu era suficient de puternic pentru a direcționa pe deplin locul în care a ieșit din cer și se aștepta ca până la 20% din hardware-ul său să supraviețuiască la suprafața Pământului (elementele probabile ale telescopului de grafit al satelitului și rezervoarele sale de combustibil).

Controlorii de zbor Esa i-au comandat satelitului să-și coboare progresiv altitudinea printr-o serie de manevre, ultima dintre care vineri l-a coborât la o înălțime de aproximativ 120 km.

Senzorii disponibili pentru Comandamentul Spațial al SUA au confirmat că ultimele momente ale lui Aeolus au avut loc pe continentul antarctic în jurul orei 19:00 GMT.

Primele observații ale lui Aeolus au oferit informații critice pentru prognozele meteo pe termen mediu. Acesta a urmărit comportamentele vântului care ar contribui la modelele vremii peste câteva zile. Munca sa a îmbunătățit cunoștințele despre uragane și despre modul în care cenușa vulcanică se deplasează în atmosfera înaltă.

Primul dintre sateliţii înlocuitori ar trebui să fie lansat spre sfârşitul acestui deceniu.

Sursa: bbc.com

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *