Aplicaţii populare, inclusiv TikTok şi Xiaomi, sunt acuzate de transferuri ilegale de date ale utilizatorilor europeni în China, conform unui comunicat al ONG-ului Noyb, relatează AFP, citată de Agerpres.
ONG-ul „None on your business” (Noyb), cu sediul în Viena, Austria, a depus joi plângeri în Grecia, Italia, Belgia, Ţările de Jos şi Austria împotriva aplicaţiilor TikTok, Xiaomi, SHEIN, AliExpress, WeChat şi Temu. Potrivit avocatului Kleanthi Sardeli, „transferul de date personale ale europenilor este în mod clar ilegal şi trebuie să fie întrerupt imediat”.
Plângeri și solicitări de acțiune rapidă
Plângerile au fost depuse de utilizatori europeni care nu au primit răspunsuri la cererile lor de acces la date. ONG-ul solicită autorităţilor naţionale de protecţie a datelor să acționeze rapid, având în vedere „supravegherea extinsă” practicată în China, conform Noyb.
Legislația europeană interzice transferurile de date personale în afara UE, cu excepția cazurilor în care țările de destinație respectă standardele stricte de protecție a datelor.
Sancțiuni solicitate
ONG-ul Noyb cere sancțiuni severe, inclusiv amenzi de până la 4% din cifra de afaceri globală a companiilor implicate. De exemplu, pentru aplicația Temu, suma ar putea ajunge la 1,35 miliarde de euro.
În trecut, acțiunile Noyb împotriva giganților tehnologici, precum Google, Apple, Facebook și Amazon, au rezultat în amenzi cumulate de peste 1,5 miliarde de euro, doar în cazul Meta.
Context și apeluri la protecția datelor
Creșterea numărului de aplicații chineze utilizate în UE deschide „un nou front” în domeniul protecției datelor, avertizează ONG-ul. În timp ce autoritățile europene sunt încurajate să impună sancțiuni, TikTok nu a putut fi contactată pentru un punct de vedere imediat.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.