Sursa: parohia-constantin-elena.de

Astăzi, credincioșii ortodocși îi sărbătoresc pe Sfinții Împărați Constantin și Elena, figuri importante în istoria creștinismului. Datorită lor, creștinismul a devenit o religie permisă în Imperiul Roman, jertfele sângeroase au fost interzise, iar duminica a fost stabilită ca zi de odihnă.

Tradiția populară românească adaugă profunzime acestei sărbători. În ziua de 21 mai, cunoscută și sub numele de Constandinu Puilor sau Constantin Graur, se celebrează și o sărbătoare a păsărilor de pădure. Se crede că în această zi, păsările își învață puii să zboare.

De asemenea, ziua este încărcată de diverse tradiții agricole. Până la această dată, conform obiceiurilor, trebuie să fie semănate porumbul, ovăzul și meiul. Tot ce se seamănă după această zi, spune poporul, se usucă. Este o zi importantă și pentru păstori, care hotărăsc cine va fi baciul, unde se vor construi stânele și cine va avea grijă de oi în timpul pășunatului.

În semn de protecție împotriva forțelor malefice, țăranii obișnuiau să stea în jurul unui foc. Fumul acestui foc avea un rol purificator, fiind trecut prin el atât ei, cât și oile, pentru a fi ferite de rele pe timpul pășunatului.

Respectarea acestei zile este importantă pentru a proteja recoltele. Se spune că, dacă se muncește în ziua Sfinților Constantin și Elena, holdele și strugurii ar putea fi distruși. Prin urmare, activitățile agricole sunt suspendate, iar odihna este respectată.

În această zi de sărbătoare, redacția RepublikaNews transmite tuturor celor care poartă numele Constantin și Elena multă sănătate și bucurii!

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *