Săpăturile pentru realizarea unei construcţii au scos la lumină o grozăvie. Prahoveanul a cerut ajutor! Totul s-a petrecut ieri, când un prahovean din Poienarii Burchi a început săpăturile pentru realizarea unei construcţii. În timp ce săpa în propira gospodărie, a găsit cartuşe de infanterie de 7,5 mm, rămasă neexplodată, din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
În ajutor a fost chemat un echipaj pirotehnic al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Şerban Cantacuzino”.
Specialiştii pirotehnicieni au asanat o suprafaţă de teren de aproximativ 500 metri pătraţi şi au acţionat pentru identificarea, ridicarea, transportul şi depozitarea muniţiei în condiţii de siguranţă, aceasta urmând a fi distrus la o dată ulterioară.
Ce trebuie făcut când sunt descoperite astfel de obiecte
La găsirea unor obiecte metalice cilindrice sau de altă formă ce prezintă suspiciuni de a fi elemente de muniţie neexplodată (proiectile, bombe aruncător, bombe aviaţie, mine, grenade, cartuşe infanterie), cetăţenii au următoarele obligaţii:
a) să anunţe de urgenţă organele de poliţie, autorităţile administraţiei publice locale şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Prahova la telefon 112;
b) să nu mişte de pe loc muniţiile descoperite neexplodate;
c) să nu introducă în clădiri, încăperi sau locuinţe muniţii descoperite neexplodate;
d) să nu desfacă sau să predea la agenţii economici specializaţi muniţii neexplodate pentru valorificarea ca deşeuri metalice;
e) să nu folosească muniţiile descoperite pentru improvizarea diferitelor scule sau ornamente;
f) să nu lovească, să taie sau să demonteze muniţiile neexplodate;
g) să nu aprindă focul deschis în apropierea muniţiilor neexplodate sau să le introducă în foc;
h) să nu se joace cu muniţii descoperite neexplodate;
i) să respecte regulile şi măsurile stabilite pentru zonele cu risc la descoperirea de muniţii neexplodate;
j) persoana care a găsit muniţie neexplodată va asigura supravegherea obiectului de la o distanţă de minim 50 m şi va interzice accesul altor persoane în zonă până la sosirea Poliţiei sau reprezentanţilor I.S.U. Prahova.
„Vă avertizăm că nesocotirea acestor reguli poate duce la rănirea gravă sau chiar la moartea celor implicaţi. Acţiunile şi măsurile de prevenire, precum şi asanarea terenului de muniţia rămasă neexplodată, se organizează şi se desfăşoară în scopul apărării vieţii şi al asigurării protecţiei populaţiei, bunurilor materiale, valorilor culturale şi mediului împotriva efectelor negative ale acestui tip de risc”, au spus reprezentanţii ISU Prahova.
Vezi şi https://republikanews.ro/activitati-specifice…/
Pentru mai multe ştiri, vizitaţi site–ul republikanews.ro
FOTO CU CARACTER ILUSTRATIV
Şi unde-i ( care-i ) ,, grozăvia ” în această situație ( acest caz ) ? Dacă erau descoperite ( oasele ) ,, moaştele ” lui RÂMARU ‘ alături de-ale victimelor sale în săpături , atunci se putea vorbi de vreo ,,grozăvie „…