logo
RNTV Live

Sandra Lavorel, ecologist la Grenoble, a câștigat Medalia de Aur CNRS 2023

CNRS_20230079_0014_69412
Constantin Corina

Sandra Lavorel, specialista în ecologie , a fost desemnată joi câştigătoarea din 2023 a medaliei de aur a Centrului Naţional pentru Cercetare Ştiinţifică (CNRS) din Franţa, unul dintre cele mai prestigioase premii ştiinţifice din această ţară.

Specialistă în funcționarea ecosistemelor, în cei 30 de ani ca cercetător CNRS a dezvăluit contribuțiile pe care le aduce biodiversitatea vieții umane, precum și impactul social și economic al alterării acesteia prin schimbările de mediu. Ea contribuie în mod regulat cu expertiza ei la elaborarea politicilor publice.

Medalia de aur CNRS, împreună cu un premiu de 50.000 de euro din partea Fundației CNRS, îi vor fi înmânate pe 20 decembrie 2023, în cadrul unei ceremonii la Maison de la Chimie din Paris.

„Sandra Lavorel efectuează cercetări care se străduiesc să facă lumină asupra problemelor de mediu contemporane și viitoare”, spune Antoine Petit, Președinte și CEO CNRS.

„Munca ei ajută la dezlegarea funcționării și dinamicii ecosistemelor ca răspuns la schimbările globale cu care ne confruntăm în prezent. Decernându-i Medalia de Aur 2023, CNRS aduce un omagiu drumului excepțional parcurs de acest eminent ecologist francez. Renumele ei internațional și angajamentul ei de a oferi expertiză științifică în sprijinul procesului decizional public, mărturisesc excelența care i-a marcat cariera.”

Potrivit CNRS, Sandra Lavorel a demonstrat că schimbările climatice şi utilizarea solurilor afectează morfologia şi fiziologia plantelor.

Expertiza ei a dus, de asemenea, la implicarea ei în diferite organisme de evaluare naționale și internaționale.

  • Din 2018 până în 2022, a fost membră a comitetului internațional de experți IPBES3, platforma internațională de referință pentru biodiversitate (asemănătoare cu IPCC pentru climă).
  • A co-editat Raportul de lucru IPCC-IPBES privind biodiversitatea și schimbările climatice, publicat în 2021.
  • În prezent, participă la Evaluarea IPBES Nexus privind interdependența biodiversității, a apei, a alimentelor, a sănătății și a climei.

‎‎

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

George IonescuCOREP 07 SRL - Firma de constructiitermo-ploiestiromsilvaspalatoria-haroldrompetromcoralparc industrialCabinet veterinareko-angajeazaekond-angajeazasponsor