Află care a fost activitatea salvatorilor din acest weekend!
În zilele de vineri, sâmbătă și duminică, pompierii militari au răspuns la 4.726 de solicitări pentru gestionarea situațiilor de urgență, la nivel național. În acest timp, echipajele SMURD au fost în prima linie! Munca lor a dus la aplicarea măsurilor de prim ajutor pentru peste 3.700 de persoane.
De asemenea, pompierii militari au intervenit în 529 de misiuni pentru a sprijini comunitățile și bunurile acestora, desfășurând operațiuni de descarcerare și salvare a persoanelor sau animalelor din medii ostile vieții.
În acest weekend, echipele de stingere au lucrat pentru localizarea și stinsul a 446 de incendii înregistrate în diverse zone ale țării. Peste 60% dintre acestea au fost incendii de vegetație, afectând o suprafață de peste 1.500 hectare de teren.
Datorită intervenției eficiente a pompierilor în ultimele 72 de ore, 39 de persoane au fost salvate din situații critice.
În timpul acestui weekend, prin intermediul sistemului RO-ALERT, au fost transmise 6 mesaje de avertizare către populație, majoritatea referindu-se la prezența animalelor periculoase în județele Argeș, Brașov, Covasna, Neamț și Sibiu.
Având în vedere numărul mare al incendiilor de vegetație înregistrate, precum și suprafața considerabilă de teren afectată, facem un apel la responsabilizare și reamintin populației faptul că cetățenii dețin obligația de a respecta normele privind protecția mediului, care interzic arderea vegetației uscate. Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 lei la 100.000 lei.
În plus, precizăm că responsabilitatea cetățenilor trebuie să fie prioritară, întrucât aceste arderi necontrolate pot constitui cauze ale unor accidente rutiere, ca urmare a scăderii vizibilității pe drumurile publice, dar și faptul că acestea dăunează habitatului animalelor sălbatice, punându-le în pericol viața!
Platforma Națională de Pregătire pentru Situații de Urgență – fiipregatit.ro și aplicația mobilă DSU sunt instrumente esențiale pentru consolidarea gradului de reziliență a comunităților.
Accesați acum www.fiipregatit.ro sau descărcați, gratuit, aplicația de mobil DSU, din AppStore sau Google Play, pentru a afla mai multe informații privind modul de comportare înainte, în timpul și după producerea unei situații de urgență.
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews