„Salvați Copiii”: Numărul părinților care afirmă că fiul sau fiica lor au fost victime ale abuzului sexual a crescut de șase ori în ultimul deceniu. Instituțiile sunt obligate să aibă un Cod de Conduită clar care să condamne abuzul asupra copiilor!
Organizația „Salvați Copiii” România a făcut publice rezultatele unui studiu realizat începând cu anul 2021, evidențiind o creștere semnificativă a numărului de părinți care afirmă că fiul sau fiica lor au fost victime ale abuzului sexual în ultimul an. Potrivit studiului, aproximativ 3% dintre părinți susțin că copilul lor a fost supus abuzului sexual, în timp ce 2,9% dintre adolescenți au declarat că au fost obligați să întrețină relații sexuale împotriva voinței lor. De asemenea, în majoritatea cazurilor, victimele abuzului sexual sunt fetele.
Rezultatele studiului, publicate într-un comunicat de presă al organizației, evidențiază o preocupare crescută privind subraportarea abuzurilor sexuale comise asupra copiilor. În comparație cu datele din 2013, procentul părinților care recunosc incidența abuzului sexual asupra copiilor lor a crescut semnificativ, de la 0,5% la 3,2%.
Conform statisticilor prezentate de organizație, în perioada ianuarie-septembrie 2023 au fost raportate 13.340 de cazuri de abuz, neglijare și exploatare comise asupra copiilor, din care 1.192 de cazuri au fost de abuz sexual și 31 de cazuri de exploatare sexuală a copiilor.
Reprezentanții „Salvați Copiii” subliniază că în cazurile de abuz sexual, fetele sunt de departe cele mai afectate, aproximativ 1.062 de cazuri de abuz sexual fiind înregistrate asupra fetelor.
În ceea ce privește prevenirea abuzului sexual, organizația propune măsuri concrete, inclusiv obligativitatea instituțiilor de a avea un Cod de Conduită clar care să condamne abuzul asupra copiilor. De asemenea, identificarea celor cu înclinații către abuz sexual sau cu posibilitatea de recidivă este esențială, sugerându-se solicitarea unui certificat de integritate comportamentală din partea angajatorilor.
Psihologul Mihaela Dinu, colaborator al organizației, a subliniat câteva semne care pot ajuta adulții să recunoască atunci când un copil este victima abuzului sexual, printre care izolarea, evitarea relațiilor cu ceilalți și comportamentele autodistructive și automutilante. De asemenea, abuzul poate fi asociat cu comportamente negative, antisociale sau agresive, precum și cu depresia, în unele cazuri chiar la forme severe.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews