Salvamont Romania ne învață tehnici de supraviețuire în caz că ne întalnim cu ursul sau alte sălbăticiuni!
Întalnirea oamenilor cu urși sau mistreți devine tot mai mult o normalitate. Periodic sunt emise mesaje Ro-Alert care avertizează cetătenii despre faptul că un urs se deplasează pe străzi, pe langă locuințele oamenilor. În astfel de cazuri trebuie să cerem ajutor la 112, dar ce ne facem dacă ne întalnim cu el chiar în habitat?
Reprezentanții Salvamont Romania ne învață ce avem de făcut!
„Nu parasiti niciodata poteca marcata. Animalele salbatice evita zonele frecventate de oameni. Astfel minimizati riscul de a va intalni cu ele.Nu mergeti singur pe munte. O simpla discutie cu partenerul este suficienta pentru a tine animalele salbatice la distanta. Puteti de asemenea sa strigati din cand in cand sau sa luati la dumneavoastra un fluier (un astfel de fluier se gaseste de regula la catarama de prins la piept a rucsacului)Tineti cainii de companie legati in lesa. Acestia pot agita animalele salbatice si le pot trimite inspre dumneavoastra.Luati cu dumneavoastra si tineti la indemana spray-ul pe baza de piper si/sau emitatorul de ultrasunete impotriva animalelor salbatice. Acestea sunt foarte mici si compacte si pot fi de un real folos, dar atentie cand pulverizati cu sprayul, vantul sa nu intoarca jetul de piper catre dumneavoastra.Evitati sa faceti plimbari seara tarziu sau noaptea. Animalele sunt mult mai active in aceasta perioada.
Daca aveti de gand sa campati cu cortul, nu o faceti in locuri izolate. Asigurati-va ca montati cortul intr-o zona de campare organizata si ca nu tineti niciun fel de mancare in acesta (animalele salbatice pot detecta chiar si mirosul conservelor nedesfacute). Hrana legati-o la inaltime undeva mai departe de cort. Nu mancati in cort sau in imediata apropiere a acestuia si spalati-va pe maini dupa ce luati masa pentru a indeparta orice urma de miros de mancare.Inainte de a planifica o drumetie sunati la Dispeceratul National Salvamont, anuntati in ce zona vreti sa mergeti, operatorii Salvamont Romania va vor pune in legatura cu echipele Salvamont din zona dumneavoastra de interes si veti obtine, de la acestia, cele mai bune si corecte informatii le cu privire la pericolele din zona si la posibilitatea intalnirii cu animale.Daca intalniti un pui de urs, nu raspundeti curiozitatii si dorintei lui de joaca si de a se apropia de dumneavoastra, schimbati directia si incercati sa va indepartati de el, in 99% din cazuri ursoaica il vegheaza ascunsa in apropiere si nu va ezita sa va atace daca vede ca va apropiati de el.
Daca un urs da semne ca vrea sa va urmareasca, abandonati gradual, haine , alimente care sa il faca curios sa le analizeze si care sa il intarzie sau sa il opresca din urmarire.In majoritatea cazurilor cainii de la stana ataca pentru a va impresiona si a primi ceva de mancare. Nu fugiti de ei, incercati sa va protejati picioarele cu rucsacul, bicicleta si oferiti-le ceva de mancare.Daca vedeti serpi incercati sa ii ocoliti si, sub nici o forma, nu incercati sa ii urmariti sau prindeti”, auincheiat salvatorii.
Mai multe știri pe republikanews.ro
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.