logo
RNTV Live

Salariile angajaților Ministerului Muncii sunt crescute cu 120 de milioane de lei pe ani, deși profesorii sunt mințiți că nu mai sunt bani

bani-salariu-Romania-2022-dreamstime
Tudor Teodora

USR susține că într-un proiect de Ordonanţă de Urgenţă, Ministerul Muncii alocă 120.000.000 de lei anual suplimentar doar pentru majorarea salariilor propriilor angajaţi, în ciuda afirmaţiilor că nu mai sunt fonduri pentru profesori, conform News.ro. Conform USR, “impactul bugetar este calculat în nota de fundamentare la o creştere de 2.107 lei pentru fiecare dintre cele 7.888 de posturi din judeţe: Casele Teritoriale de Pensii, Agenţiile Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, Inspecţia Teritorială a Muncii, Agenţiile Judeţene a Forţei de Muncă, prin asimilarea lor cu salarizarea funcţiilor din administraţia centrală”.

USR solicită Guvernului să înceteze să amplifice inechitățile în sistemul de salarizare, să respecte angajamentele de creștere a salariilor în Educație și să trimită Legea salarizării unitare în Parlament. “Premierul Ciolacu trebuie să răspundă cu privire la de ce un profesor este considerat inferior deciziilor PSD-PNL în comparație cu un angajat din deconcentrate. 7-8.000 de angajați – fie că își fac treaba sau nu – vor primi 2.000 de lei în plus lunar, indiferent de performanțele instituției lor sau de satisfacția beneficiarilor. Vă mai aduceți aminte când premierul Ciolacu anunța desființarea Inspecției Sociale sau a Inspecției Teritoriale a Muncii? Acele idei, fără substanță, nu doar că nu au fost implementate, dar acum sunt recompensate cu complicitatea ministrului de la PNL, deși nicio reformă nu le-a atins. PNRR impune ca legea salarizării unitare să includă criterii de performanță, să plafoneze sporurile și să elimine inechitățile, așa că ei fug de ea,” a declarat Oana Țoiu, deputată USR în Comisia pentru muncă și fost secretar de stat în Ministerul Muncii.

USR subliniază că “legea salarizării unitare trebuia finalizată de Guvern în primăvară pentru a fi dezbatută în Parlament și să intre în vigoare în iunie 2023, iar pentru a elabora proiectul aveau la dispoziție fonduri europene de 2 milioane de euro.

“Nu au făcut-o, nu avem nicio variantă transparentă, totul se discută pe colțul mesei ca la covrigărie,” adaugă USR. “Bani pentru salariile profesorilor, așa cum au promis – nu există. O nouă lege a salarizării, așa cum au promis – nu există. Creșterea salariilor doar în unele ministere, la grămadă, și pentru cei care se prefac că lucrează sau pentru cei care lucrează serios – asta există. Este prost să muncești serios când primești aceiași bani ca cei care nu fac nimic – asta transmite Guvernul Ciolacu,” afirmă Cristian Seidler, deputat USR.

“Ministrul PSD al Muncii și ministrul PNL al Finanțelor încalcă principiul de bază al legii salarizării unitare, inclus și în PNRR, anume ‘Noul cadru juridic va fi pus în aplicare în același timp pentru toate categoriile profesionale, pentru a se evita apariția unor noi dezechilibre în sistemul de salarizare din sectorul public’,” adaugă USR în comunicat.

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldeko-angajeazaekond-angajeazasponsor