logo
RNTV Live

Sagrada Familia, gata în 2026?

Nativity-facade-Sagrada-Familia-cathedral-Barcelona-Spain
Dudau Andreea Valentina

Se estimează că Sagrada Familia din Barcelona va fi finalizată în 2026!

Bazilica Sagrada Familia din Barcelona are o nouă dată estimată de finalizare: 2026, la 144 de ani după ce a fost pusă prima piatră. Președintele organizației însărcinate cu finalizarea acestei capodopere ale lui Antoni Gaudí a anunțat săptămâna trecută această dată, care coincizează cu centenarul morții arhitectului clădirii, potrivit The Guardian.

Esteve Camps a declarat că dispun de fonduri și materiale necesare pentru a finaliza construcția, inclusiv turnul central de 172,5 metri dedicat lui Iisus Hristos, ceea ce va face din Sagrada Familia cea mai înaltă clădire din Barcelona.

Cu toate acestea, se așteaptă ca lucrările la sculpturi, detalii decorative și, în special, la controversata scară care duce spre ceea ce va fi intrarea principală să continue până în 2034.

Când au început lucrările în 1882, locul era un teren agricol deschis, dar de-a lungul anilor, orașul a crescut în jurul bisericii. Construcția scării, care va traversa două mari cartiere ale orașului, presupune strămutarea aproximativ 1.000 de familii și afaceri.

Deși unii cercetători ai lui Gaudí contestă acest lucru, Camps insistă că scara a făcut întotdeauna parte din planul arhitectului.

“Urmăm planul lui Gaudí cu strictețe”, a spus el. “Suntem moștenitorii săi și nu putem renunța la viziunea sa. Planul prezentat autorităților locale în 1915, care a fost semnat de Gaudí, includea scara”. El a adăugat că se află în discuții cu primarul Barcelonei, Jaume Collboni, referitor la acest plan, deoarece autoritatea locală are ultimul cuvânt. “Nu am un cristal care să îmi spună când vor lua o decizie”, a spus el.

De-a lungul timpului, Sagrada Familia a fost afectată de război, neglijență și lipsă de finanțare. Cel mai recent, pandemia de COVID-19 a dus la o întrerupere de doi ani a lucrărilor pe șantier.

Înainte de apariția turismului de masă, lucrările urmau să fie finanțate exclusiv din donații ale credincioșilor, ceea ce făcea fluxul de numerar să fie imprevizibil și mulți se îndoiau că construcția va fi vreodată finalizată. Poetul Joan Maragall a descris bazilica ca fiind “poezia arhitecturii… un templu care nu va fi niciodată terminat, care este în continuă devenire”.

De zeci de ani, turismul a garantat un venit constant, aproape 5 milioane de vizitatori pe an plătind între 25 și 40 de euro pe vizită. Puțin mai mult de jumătate din cele 125 de milioane de euro obținute sunt destinate finalizării lucrărilor. Modul în care este cheltuit restul rămâne un mister, deoarece biserica nu este obligată să își publice conturile.

În 1936, la începutul războiului civil spaniol, anarhiștii au dat foc criptei și au distrus atelierul lui Gaudí și modelele din ipsos pe care acesta le-a realizat ca un ghid pentru succesorii săi în vederea finalizării lucrărilor. Arhitectul Lluís Bonet i Garí a salvat fragmentele, iar modelele lui Gaudí au fost reasamblate cu mare grijă. Multe dintre detaliile tehnice legate de modul de realizare a proiectului lui Gaudí au fost rezolvate ulterior de arhitectul neozeelandez Mark Burry, cu ajutorul unui software aeronautic.

Sagrada Familia este considerată una dintre minunile lumii moderne, dar nu a fost întotdeauna văzută astfel. Salvador Dalí i-a descris “frumusețea terifiantă și comestibilă”, în timp ce George Orwell a considerat-o “una dintre cele mai hidoase clădiri din lume” și a comentat că anarhiștii au avut lipsă de gust pentru că nu au reușit să o arunce în aer atunci când au avut ocazia.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor