Chiar dacă timpul zboară, el are și darul de a ne reaminti, din când în când, să dăruim. Nu trece bine Crăciunul, vine sărbătoarea iubirii, apoi mărțisorul care vestește primăvara, 8 martie, etc. Ce minunat ar fi să nu ne surprindem că ajungem să cumpărăm daruri din obligaţie, pentru că trebuie, uitând care este de fapt adevărata semnificaţie a dăruirii.
Potrivit Codului bunelor maniere, „cadoul nu este obligatoriu. Cadoul nu poate fi nici cerut, nici comandat, nici sugerat decât în câteva situaţii speciale. A şti să oferi mici daruri şi să o faci cu discreţie reprezintă un semn de nobleţe sufletească”.
Dacă în Japonia- țara politeții- se fac cursuri pentru a învăța cum să dăruiești, eu mi-am propus să vă reînvăț bucuria de a dărui mult mai simplu, prin observarea atentă a unui copil.
Ce se întâmplă cu orice copil atunci când primește un cadou? Ce vedeți în ochii lui? Pare că durează o veșnicie momentul acela în care așteaptă curios, aproape ținându-și respirația până când reușește să deschidă cadoul și își exprimă bucuria.
Dar atunci când dăruiește? Un copil dăruiește întotdeauna cu o bucurie de nedescris o ceașcă de ceai pe care tocmai și-a imaginat că o pregătește pentru mama lui, pentru el gestul de a dărui valorează totul în acel moment.
Oare, noi, adulții mai simțim această bucurie?
Se spune că puterea darului este nemărginită, ea poate deschide inimi, aducând apropiere între oameni.
Totuși, pe copii nu îi putem păcăli cu daruri, nu le putem cumpăra iubirea cu aceste daruri care ar avea puterea de a acoperi acel gol, de a șterge lipsa noastră de timp, lipsa implicării în relația cu copilul. Aceste daruri-recompensă, nu fac decât să ne diminueze sentimentul de vinovăție. De aceea copilul va învăța repede acest mecanism și își va crea așteptări care se vor termina cu crize de plâns atunci când condiționarea nu va fi împlinită.
Atunci când cumperi un cadou pentru copilul tău sau pentru orice persoană dragă, gândește-te la acea persoană, imaginează-ți ce i-ar plăcea cu adevărat sau află ce își dorește și fă-i o surpriză. Investește în acest cadou multă energie pozitivă și gânduri frumoase.
Atunci când este vorba de copilul tău, întreabă-te, înainte de a cumpăra cadoul, pentru cine este, cu adevărat, acel cadou pentru că riști să faci cadoul altui copil, aceluia din tine care nu a avut acces la astfel de cadouri atunci când era mic.
Copilul crește și vede reacția și comportamentul nostru atunci când vine vremea de a dărui, așa că, încet, încet își va dori să dăruiască. Modul în care o va face poate fi unul propriu, în acord cu sufletul lui sau doar pentru că așa trebuie…
Actul de a dărui se învață și se transmite din generație în generație fără greutate. Copilul meu scrie felicitări cu diverse ocazii pentru că a văzut acest comportament la noi. Înainte de a le cere să se comporte într-un fel anume, ar fi bine să ne comportăm noi corespunzător, pe principiul „cere și ți se va da” și „dăruind vei dobândi”.
Pe parcursul vieții noastre, întâlnim oameni fără de care viața noastră nu ar mai fi la fel de plină, oameni care ne ajută să devenim o variantă mai bună, oameni pe care îi păstrăm pentru totdeauna în sufletul nostru. Printre ei se numără dascălii noștri, profesori și colegi, prieteni sau oameni pe care îi întâlnim întâmplător, dar care par a fi parte din viața noastră dintotdeauna…fără ei noi nu am fi ceea ce suntem in prezent. Există diferite forme în care ne putem manifesta recunoștința, dar actul de a dărui rămâne ceva unic, special, acea oglindă a sentimentelor noastre sincere.
Nu e deloc greu să ne păstrăm vie bucuria de a dărui, să știm să și primim cu bucurie un dar, astfel nu o să uităm că empatia și omenia rămân două valori fără de care lumea ar fi mult mai săracă și mai tristă
Și pentru a înțelege mai bine echilibrul dintre a dărui și a primi, vă invit să cugetați la vorbele lui Rabindranath Tagore: “Omul care este bogat sufleteşte îşi dăruieşte uşor comorile şi este gata să le dăruiască tuturor, fără excepţie. Cel care este gata să primească aceste daruri le va avea din abundenţă.”
Oferiți cadouri astăzi, ele sunt exact acele lucruri care vor declanșa amintirile de mâine, amintirile frumoase și valoroase din viitor.