Specialiștii de la Amsterdam UMC, în colaborare cu echipele de cercetare de la Maastricht UMC, au examinat mostre de țesuturi prelevate de la șoareci și oameni, atât înainte cât și după efectuarea exercițiilor fizice
Cercetările efectuate pe modele preclinice indică faptul că lipidele complexe, cum ar fi fosfolipidele, pot avea un rol în reglarea longevității.
Cu toate acestea, există o lipsă de identificare a modificărilor universale ale acestor lipide complexe care apar în timpul procesului de îmbătrânire și a modului în care acestea reacționează la intervenții.
„Ideea că am putea inversa îmbătrânirea este ceva ce a fost mult timp considerat SF, dar aceste descoperiri ne permit să înţelegem mult mai multe despre procesul de îmbătrânire”, a declarat Riekelt Houtkooper, profesor la laboratorul de genetică şi boli metabolice din cadrul Amsterdam UMC.
Cercetătorii au examinat modul în care se schimbă compoziția grăsimilor la șoareci, analizând zece tipuri diferite de țesuturi, printre care mușchii, rinichii, ficatul și inima.
S-a constatat că un tip de lipide, numit bis (monoacilglicerol) fosfați sau BMP, era crescut în toate tipurile de țesuturi la animalele mai în vârstă, sugerând o acumulare a acestor lipide pe măsură ce îmbătrânesc.
Oamenii de știință au dorit să determine dacă acest fenomen se întâmplă și în cazul oamenilor.
Exercițiile fizice
Prin analizarea biopsiilor musculare prelevate de la participanți înainte și după o intervenție sănătoasă, care a inclus o oră de exerciții fizice pe zi, cercetătorii au observat o scădere a nivelului de BMP la cei care au fost activi.
Aceste descoperiri constituie un pas semnificativ înainte în înțelegerea procesului de îmbătrânire, însă cercetătorii subliniază că nu reprezintă răspunsul final.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews