Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus) a adoptat marți o nouă lege ce prevede extinderea limitei de vârstă pentru serviciul militar obligatoriu, pe fondul intrării conflictului armat cu Ucraina în cea de-a 18-a lună.
Conform noului proiect de lege, începând cu data de 1 ianuarie 2024, cetățenii cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani vor fi convocați să îndeplinească serviciul militar. Această măsură are ca scop creșterea numărului de rezerviști potențiali ai armatei ruse, deoarece în septembrie 2022 Moscova a mobilizat deja aproape 300.000 de recruți pentru ofensiva în Ucraina.
Legea adoptată de Dumă interzice de asemenea recruților să părăsească teritoriul rus odată ce au primit ordinul de recrutare de la biroul de înrolare. Pentru a deveni efectivă, legea mai trebuie aprobată de Consiliul Federației (camera superioară) și semnată de președintele Vladimir Putin, un proces considerat în general o simplă formalitate.
Aceasta nu este singura măsură adoptată de parlamentul rus în ceea ce privește serviciul militar. În aprilie, ei au adoptat o lege de urgență care facilitează mobilizarea rușilor în armată, prin extinderea modalităților de trimitere a ordinului de încorporare. Totodată, această lege impune sancțiuni severe pentru cetățenii care refuză să îndeplinească serviciul militar, privându-i de posibilitatea de a-și desfășura activități ca antreprenori sau independenți, de a obține împrumuturi sau de a dispune de proprietăți și mașini.
Deși Kremlinul a dezmintit că ar intenționa să declanșeze un nou val de mobilizare pentru ofensiva în Ucraina, măsurile legislative recente indică altfel. În luna iulie, președintele Putin a promulgat o altă lege ce permite trimiterea la război a rușilor de peste 60 de ani, inclusiv a celor care s-au pensionat, și a mărit vârsta de trecere în rezervă cu cinci ani pentru anumiți ofițeri superiori.
Sursă: AGERPRES
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.