Mihail Galuzin, adjunct al ministrului rus de externe, a declarat pentru TASS (citat de G4Media) că Occidentul a instruit guvernul moldovenesc să oprească orice dialog cu autorităţile din Transnistria.

„Situaţia în reglementarea transnistreană s-a înrăutăţit semnificativ în 2022. Actualele autorităţi moldoveneşti, la dictatul Occidentului, se îndreaptă către refuzul acordurilor încheiate anterior şi limitarea tuturor formelor de interacţiune cu Transnistria. Acest lucru a dus la o răcire fără precedent a dialogului dintre Chişinău şi Tiraspol”Mihail Galuzin

El spune că răcirea relațiilor dintre autoritățile Republicii Moldova și Transnistria nu a venit odată cu războiul din Ucraina, ci datează din 2019 – adică de când partidul proeuropean al actualei preşedinte Maia Sandu a venit la putere.

„Activitatea formatului de negocieri 5+2 este în prezent îngheţată, iar acest lucru nu se datorează doar evenimentelor din Ucraina. Pauza în activitatea sa durează din octombrie 2019. Motivul este reprezentat de poziţiile diametral opuse ale Chişinăului şi Tiraspolului cu privire la, practic, toate aspectele-cheie ale reglementării”, a declarat Galuzin.

„În prezent, ambele maluri ale Nistrului se confruntă cu probleme dificile de energie, transport şi logistică, sociale şi de altă natură. S-ar părea că acest lucru ar trebui să stimuleze Chişinăul şi Tiraspolul să găsească un teren comun în interesul cetăţenilor lor. Cu toate acestea, partea moldovenească nu este pregătită pentru un dialog constructiv cu Transnistria”, acuză oficialul rus.

„Autorităţile moldoveneşti au lăsat fără răspuns apelurile repetate ale Tiraspolului de a se aşeza la masa negocierilor”

Moscova, deranjată de o lege din Moldova

Adjunctul lui Serghei Lavrov aduce în discuţie aşa-numita „lege anti-separatism”, care, conform acuzațiilor, „de fapt, îi scoate în afara legii pe toţi locuitorii din Transnistria”.

Legea anti-separatism votată în parlamentul de la Chişinău a îngrijorat autorităţile de la Tiraspol, scrie Europa Liberă. În spaţiul public apar tot mai frecvent opinii că liderul autoproclamatei Republici Moldoveneşti Nistrene, Vadim Krasnoselski, ar risca să cadă sub incidenţa noilor prevederi sau că negociatorul principal al acesteia, Vitali Ignatiev, „ar putea fi arestat când vine la Chişinău”.

Citește mai mult la G4Media.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *