Sursă foto: Airswift

Un studiu realizat la nivelul statelor Uniunii Europene arată că românii muncesc, în medie, peste 2.000 de ore pe an

Numărul orelor pe care le petrec europenii la muncă, într-un an.

La polul opus sunt Finlanda și Franța, cu sub 1.700 de ore de lucru pe an. Săptămânal, românii lucrează 40 de ore, în timp ce media la nivel european este de 37,5 ore. Toate aceste ore petrecute la serviciu nu se reflectă însă în rezultate, deoarece productivitatea muncii în România este cu 30% sub media europeană. Prin comparație, în Germania productivitatea este cu 22% mai mare decât media europeană. Pe de altă parte, românii au și printre cele mai mari taxe din UE, în jur de 40% din ceea ce câștigă.

Sociologul Gelu Duminică a explicat că tehnologizarea în România este mult mai redusă față de alte state, iar investițiile în inovație și cercetare sunt foarte scăzute.

Avem o cultură a muncii ciudată, cu expresii precum . Ideea e că avem o tehnologizarea a industriei și în zone economice mult mai mică decât în alte state cu care ne comparăm. De exemplu, ai o productivitate mai mică atunci când tu încă sapi cu sapa pământul, iar în țările nordice muncile sunt mecanizate, deci au productivitate mai mare. Așa e și în alte industrii. Am moștenit o industrie învechită, se fac investiții puține, logic că productivitatea e mai mică. Însă, nu putem vorbi doar de comportamentul individului, trebuie să vorbim și de deschiderea spre inovație, spre cercetare, domenii care la noi sunt subfinanțate. Cele mai mici salarii sunt legate de productivitate. România vine dintr-o zonă economică destul de neagră în care munca era destul de prost plătită comparativ cu altele. Pe de altă parte, taxarea vine din incapacitatea statului de a atrage fonduri din alte părți. Cu banii de la PNRR avem cea mai mică absorbție la nivelul Uniunii Europene. Așa că statul face bani din taxarea angajatului. Realitatea e că aproape jumătate din ce muncim dăm la stat. Dacă vom continua în același ritm, taxarea ar putea să crească. Demografic vom avea mult mai mulți pensionai, avem două miliarde de euro deficit la fondul de pensii. Când va crește numărul pensionarilor statul va trebui să dea pensiile oamenilor și o va face tot din taxare. Cea mai simplă metodă de a aduce bani la buget e să crești taxa pe angajat”, a declarat Gelu Duminică.  

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *