Sfântul Ilie este cinstit de creştini ca aducător de ploi. Prin rugăciunea sa a salvat de la moarte poporul din Israel, după trei ani şi jumătate de secetă. Este cinstiti şi ca divinitate populară a Soarelui şi a focului, atestată prin numeroase tradiţii şi datini.
În această zi de sărbătoare mare nu se lucrează, nu se coase şi nu se spală. Este bine ca astăzi toţi oamenii să se ferească de ceartă pentru a le merge bine tot anul. Se spune că proorocul îi pedepsește pe cei care nu cinstesc această și trimite fenomene meteo precum ar fi trăznete, ploaie, grindină, care ar putea distruge recoltele.
Se mai spune că dacă astăzi este furtună, nu trebuie să se deschidă nici uşile nici geamurile caselor, ca nu cumva să se ascundă vreun diavol ce fuge de furia Sfântului.
În dimineaţa acestei zile se obişnuia să fie culese plante de leac, în special busuioc, care se punea la uscat în podurile caselor, sub streşini sau în cămări. Tot în această zi erau culese şi plantele întrebuinţate pe vremuri la vrăji şi farmece.
Aproximativ 130.000 de români își serbează onomastica de Sfântul Ilie.
Pe Sfântul Ilie îl cinstesc mai ales cojocării, stuparii. În această zi se retează stupii, se duc faguri şi mere la biserica spre binecuvântare şi se împart de pomană.
Sărbătoarea proorocului Ilie Tesviteanul este şi ziua Aviaţiei Române, acest sfânt fiind considerat, începând din 1913, ocrotitorul şi patronul aviatorilor.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.