Viața devine tot mai scumpă în întreaga Europă, iar acest lucru se resimte și în sumele trimise de românii din diaspora către cei rămași în țară. Deși în 2024 transferurile financiare au ajuns la 6,7 miliarde de euro, cifra reprezintă doar o creștere modestă față de anul anterior, pe fondul costurilor tot mai ridicate din statele europene.

Cristina Anghelina locuiește în Spania de 20 de ani alături de soțul și copilul ei. Deși în trecut putea trimite părinților din România sume consistente, acum abia reușește să le mai ofere sprijin financiar ocazional.

„Pot să trimit 200 de euro pe lună, 300, înainte puteam să trimit 500-600. Deși lucrez în sectorul imobiliar, viața s-a scumpit foarte mult. La mâncare cam 20-30% față de ultimii doi ani, la imobiliare chiar și cu 80%. La noi în zonă, chiriile erau 500-600 de euro, acum sunt 1600-1800 de euro pe lună și de aia trăiesc câte două familii într-un apartament. În jur de 800.000 de români au plecat deja din Spania și au încercat să se relocheze sau au revenit în România”, explică Cristina.

Conform Băncii Naționale a României (BNR), românii care lucrează în străinătate au transferat în țară, în 2024, aproximativ 6,7 miliarde de euro, echivalentul a 2% din PIB. Aceasta este o creștere minoră față de anul precedent, dar reflectă o tendință de stabilizare, după un deceniu de creștere constantă a sumelor trimise.

Dacă în 2014 românii din diaspora trimiteau acasă 2,7 miliarde de euro, în 2019 suma s-a dublat, atingând valori record. Însă, potrivit analiștilor financiari, două motive principale au dus la stagnarea acestui trend.

„Sunt probabil două motive: cei care rămân în țară nu mai au aceeași nevoie ca acum 10-15 ani, deoarece românii trăiesc din ce în ce mai bine raportat la diferențele economice de atunci. În același timp, în Vestul Europei, nivelul de trai nu a mai crescut cu aceeași viteză sau, altfel spus, este tot mai scump să trăiești în Vestul Europei și nu îți mai rămân bani suficienți pentru a-i trimite în România”, explică Andrei Perianu, fondator al unei platforme financiare.

Marea Britanie, Germania și Italia, principalele surse de bani pentru România

În 2024, cei mai mulți bani au venit din Marea Britanie (1,6 miliarde de euro), urmată de Germania (1,5 miliarde de euro), Italia și Spania (sub un miliard fiecare).

În trecut, Spania și Italia erau principalele surse de bani pentru România, însă schimbările economice și valurile de migrație au dus la modificarea acestui clasament.

Chiar dacă suma totală a transferurilor financiare rămâne semnificativă, presiunea economică asupra românilor din diaspora este tot mai mare, iar acest lucru ar putea duce în viitor la scăderea sumelor trimise acasă.

Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.