Persoanele care au economii în bancă și obțin venituri din dobânzi vor trebui să plătească o taxă suplimentară în 2025, dacă depășesc un anumit plafon. Conform noilor reglementări, dacă veniturile din dobânzi depășesc 19.800 de lei (aproape 6 salarii minime pe economie), românii vor fi obligați să plătească 10% contribuție la asigurările sociale de sănătate (CASS).

De exemplu, pentru dobânzi care ajung până la 39.600 de lei, contribuția va fi de 3.960 de lei, iar pentru venituri de 79.200 de lei, suma de plată se va ridica la 7.920 de lei. Dacă veniturile nu depășesc pragul de 19.800 de lei, nu va fi necesar să plătești CASS.

În categoria veniturilor ce sunt luate în calcul pentru impozitare intră dobânzile bancare, dividendele, câștigurile din tranzacții cu criptomonede și veniturile din piața de capital, cum ar fi acțiunile și obligațiunile. Veniturile obținute din titluri de stat sunt însă scutite de taxe.

Chiar dacă ești salariat și plătești deja CASS pentru venitul tău lunar, banii din dobânzi și alte surse vor fi tratați separat și trebuie declarați pe cont propriu. Acest lucru se aplică și persoanelor fizice autorizate (PFA), care acum trebuie să declare veniturile din investiții separat de cele obținute din activitățile lor profesionale.

Pentru a îndeplini obligațiile fiscale, trebuie să aduni toate veniturile din dobânzi, dividende și alte surse relevante, iar dacă depășesc plafonul de 19.800 de lei, să depui Declarația Unică la ANAF până pe 25 mai 2025 și să plătești suma datorată. Formularul va fi disponibil pe site-ul ANAF și va include toate modificările pentru anul 2025.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

sursa stiri pe surse