Românii care au lucrat legal în afara țării pot solicita rambursarea parțială a impozitului pe venit plătit în străinătate. Deși puțini cunosc acest drept, este vorba despre un mecanism fiscal legal, reglementat de autoritățile statelor gazdă și aplicabil în multe țări europene.

Impozitul este, de regulă, reținut automat de angajator în baza unor estimări. Ulterior, administrațiile fiscale din țările respective realizează o regularizare anuală a veniturilor, în funcție de venitul real al contribuabilului, deducerile aplicabile și situația sa familială. Dacă, în urma acestei recalculări, reiese că s-au reținut mai mulți bani decât era legal, diferența poate fi returnată.

Situațiile frecvente în care se poate obține rambursarea includ:

  • contracte de muncă pe perioadă scurtă (muncitori sezonieri),
  • venituri sub plafonul minim impozabil,
  • persoane care au copii sau alte persoane în întreținere.

Potrivit specialiștilor consultați de platforma legalbadger.org, românii pot face această solicitare direct la autoritățile fiscale din țara în care au lucrat, însă trebuie să respecte termenele-limită și să furnizeze documentele necesare (adeverințe de venit, dovezi privind numărul de zile lucrate, declarații fiscale etc.).

Procesul este gratuit dacă este gestionat personal, însă poate fi asistat și de consultanți fiscali specializați, în special în cazurile mai complexe.

Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

sursa stiripe surse