Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că România are planuri de a produce izotopi medicali la Centrala de la Cernavodă, oferind astfel o șansă semnificativă în tratamentul cancerului. De asemenea, țara poate să repornească producția de apă grea la Drobeta-Turnu Severin, după ce Nuclearelectrica a semnat un memorandum de înțelegere cu Ontario Power Generation (OPG).

Burduja a transmis aceste vești pozitive într-o postare pe Facebook, afirmând: „Zi excelentă la OCDE și vești la fel de bune! România va produce izotopi medicali la Centrala de la Cernavodă, speranță pentru tratamentul cancerului. Și poate reporni producția de apă grea la Drobeta-Turnu Severin. Ambele cu sprijin canadian: astăzi Nuclearelectrica a semnat un memorandum cu Ontario Power Generation (OPG) în acest sens, un pas strategic pentru refacerea ciclului nuclear integrat românesc. Acest demers, pe care l-am avut în vedere în cadrul vizitei oficiale la Ottawa de săptămâna trecută, devine realitate astăzi.”

Ministrul Energiei a subliniat că în cadrul OCDE, la evenimentul dedicat sectorului nuclear, a avut întâlniri bilaterale cu miniștrii omologi din Franța, Cehia, Slovacia, Polonia, Bulgaria și Ucraina, cu secretarul adjunct al energiei din SUA și cu directorul general al Agenției pentru Energie Nucleară a OCDE.

Aceste discuții au acoperit diverse subiecte, precum programul nuclear civil românesc, inclusiv reactoarele modulare de dimensiuni reduse, pregătirea resursei umane în domeniul nuclear, promovarea tehnologiilor nucleare și accesarea finanțărilor pentru proiecte de amploare. Burduja a subliniat că România se bucură de respect în cadrul comunității statelor nucleare și va continua să aspire la cele mai înalte standarde de profesionalism, oferindu-le Europei și lumii un exemplu în acest sens.

‏‏‎ ‎

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *