logo
RNTV Live

România va produce energie din resurse regenerabile! Iată declarația lui Mircea Fechet despre noua investiție de aproximativ 21 de milioane de euro

438109913_748906293994635_7398001263211168988_n
Constantin Corina

Această investiție este parte integrantă a Planului Național de Redresare și Reziliență (#PNRR), încadrată în Componenta C3 – Managementul Deșeurilor. Scopul principal este să dezvolte infrastructura necesară pentru gestionarea eficientă a gunoiului de grajd și a altor deșeuri agricole compostabile.

Prin această inițiativă, se urmărește gestionarea durabilă a biodeșeurilor agricole, cu accent pe cele provenite din activitățile zootehnice. Se dorește să se maximizeze utilizarea acestora, reducând astfel poluarea cu nitrați și contribuind la îmbunătățirea calității mediului.

În paralel, investiția vizează dezvoltarea infrastructurii necesare pentru colectarea, tratarea și utilizarea eficientă a gunoiului de grajd și a altor deșeuri agricole compostabile, promovând astfel o abordare sustenabilă a gestionării deșeurilor în sectorul agricol.

„Iată că vom avea în România soluții performante pentru producerea energiei din surse regenerabile, cum este biogazul pe bază de gunoi de grajd. Această investiție reprezintă un sprijin important pentru fermele mari sau cooperativele agricole, care vor putea înființa astfel de sisteme care să-i ajute la reducerea facturilor la energie prin reciclarea gunoiului de grajd. Totodată, rezolvăm problema gunoiului de grajd, care altfel ajunge pe câmpuri, dar și problema emisiilor de metan”, a declarat ministrul Mircea Fechet.

Alocarea financiară totală este de 20.77 milioane de euro, echivalentul a 102.68 milioane de lei. Valoarea maximă eligibilă a unui proiect este de 3.74 milioane de euro, echivalentul a 18.48 milioane de lei, fără TVA. Rata de finanțare acordată prin PNRR este de 90% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului, fără TVA, restul de minimum 10% din valoarea cheltuielilor eligibile reprezentând contribuție proprie a beneficiarului.


Bugetul alocat va fi direcționat către implementarea a cel puțin 5 sisteme de producție a biogazului destinate comunităților cu ferme de dimensiuni considerabile. Aceste sisteme vor avea capacități electrice de cel puțin 300 kWh și capacități de încălzire de cel puțin 300 kWh, ajungând până la maximum 1 MWh electric și 1 MWh termic.

Tipurile de solicitanți eligibili pentru depunerea cererilor de finanțare sunt următoarele:

  • Fermele mari;
  • Cooperativele agricole;
  • Parteneriatele între ferme și/sau cooperative agricole;
  • Parteneriatele între ferme/cooperative agricole și unitățile administrativ-teritoriale (#UAT-uri);
  • Parteneriatele între ferme (indiferent de dimensiune) și întreprinderi (altele decât fermele) sau parteneriatele între ferme/cooperative agricole/UAT-uri și întreprinderi.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor