Din 2024, România va avea la dispoziție primul său laborator dedicat analizei produselor din tutun, dezvoltat la Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), datorită donației de echipamente din partea Coreei de Sud.

În prima fază, acest laborator va concentra eforturile asupra dezvoltării metodelor de măsurare a emisiilor de gudron, nicotină și monoxid de carbon din produsele din tutun. În etapele ulterioare, laboratorul va extinde activitatea de monitorizare, focalizându-se, în special, pe efectele noilor produse din tutun și pe produsele conexe asupra sănătății umane, cu accent pe substanțele cu potențial carcinogen, mutagen și toxic. Aceste declarații au fost făcute miercuri de directorul general al INSP, Simona Pârvu.

În prezent, România trebuie să solicite serviciile laboratoarelor din alte țări europene pentru efectuarea unor astfel de analize.

Planificarea este ca laboratorul să devină operațional cel mai probabil în anul viitor, deoarece instalarea și punerea în funcțiune a echipamentelor necesită timp. Funcționarea corectă a acestor echipamente depinde de condițiile precise de temperatură și umiditate, care trebuie să fie menținute în mod constant. De asemenea, procesul implică validarea metodelor, instruirea personalului și alte aspecte, pe care INSP le va gestiona în acest an, a adăugat directorul institutului.

Donația generoasă din partea guvernului Coreei de Sud include 81 de echipamente de laborator cu o valoare totală de aproximativ 4 milioane de dolari.

Aceste echipamente vor fi integrate în laboratoarele INSP din București și din orașele Cluj, Iași, Timișoara, Târgu-Mureș, Galați și Craiova.

Pe lângă funcționalitatea lor în noul laborator pentru produse din tutun, aceste echipamente vor permite extinderea și îmbunătățirea testărilor chimice și microbiologice pentru apă, alimente, cosmetice și diagnostic epidemiologic.

Simona Pârvu a subliniat: „Echipamentele donate vor contribui la modernizarea laboratoarelor de sănătate publică de mediu și a celor pentru diagnostic epidemiologic, sprijinind astfel monitorizarea stării de sănătate a populației în contextul mediului înconjurător și supravegherea bolilor transmisibile.”

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *