România participă la Târgul de Carte de la Göteborg, avându-i ca invitați pe scriitorul Cătălin Dorian Florescu, cercetătoarea Felicia Waldman, poetul George State, editoarea Arina Stoenescu și ilustratoarea Oana Achiței.

România este reprezentată la Târgul de Carte de la Göteborg, care are loc în perioada 28 septembrie – 1 octombrie. Printre invitații de seamă se numără scriitorul Cătălin Dorian Florescu, cercetătoarea Felicia Waldman, poetul George State, editoarea Arina Stoenescu și ilustratoarea Oana Achiței.

Această ediție, cea de-a 39-a, a târgului de carte de la Göteborg va fi focalizată pe trei teme importante: Cultura iudaică, Orașul și Sunetul. Aceste teme vor fi dezbatute și analizate în contextul recentelor crize și schimbări sociale și politice cauzate de pandemie și războiul din Ucraina, conform News.ro. Dezbaterile și seminariile vor aduce în prim-plan discuții relevante despre aceste subiecte sensibile și actuale.

Joi, 28 septembrie, la Scena Judisk kultur, cea mai importantă scenă a târgului, va avea loc dezbaterea „Sefarzii şi oraşul Salonic”, moderată de Anders Hammarlund.

Din partea României, va participa una dintre cele mai cunoscute cercetătoare în cultura iudaică, Felicia Waldman.

Ea va fi însoțită de scriitorii Esther Bendahan din Spania și Leon Saltiel din Grecia, cu care va discuta despre influența și rolul sefarzilor în orașul Salonic. În aceeași zi, autoarea Felicia Waldman va lua parte și la dezbaterea „Sefarzii și ladino: o lume care a pierit”, alături de scriitorii Esther Bendahan din Spania și Leon Saltiel din Grecia. Moderatorul întâlnirii, în limba engleză, va fi Elisabeth Åsbrink. Aceste discuții vor aduce în prim-plan aspecte cruciale ale culturii și istoriei sefarzilor și a limbii ladino.

Într-un alt spațiu important al târgului, scena Staden, va avea loc joi, 28 septembrie, dezbaterea în limba engleză „București – povești dintr-o metropolă europeană”, la care invitat este Cătălin Dorian Florescu, scriitor român stabilit în Elveția. Acesta a publicat recent, în limba germană, volumul „Turnul de foc”, o explorare a unei construcții simbol a Bucureștiului, Foișorul de Foc, una dintre cele mai înalte clădiri din oraș, martor a peste 100 de ani de istorie a capitalei românești.

Cătălin Dorian Florescu va participa vineri, 29 septembrie, și la dezbaterea „Metropola europeană – 100 de ani de diversitate și schimbare”, alături de scriitorii Laimonas Breidis (Lituania), Piotr Fiedler (Polonia) și Dimitri Kapitelman (Ucraina/Germania).

Cătălin Dorian Florescu va mai fi invitat, în a doua zi a târgului, la o dezbatere despre „Fuga și migrația în literatura de limbă germană”.

În aceeași zi, vineri, 29 septembrie, pe Scena de Poezie, va avea loc o dezbatere, moderată de Mikael Nydahl, despre poezia din România, Lituania, Norvegia și China, la care va participa poetul George State (România), invitat alături de Marius Burokas (Lituania), Jonathan August Bengali (Norvegia) și Lan Xu (China/Suedia). Aceste discuții vor aduce în prim-plan diversitatea și influențele culturale prin intermediul poeziei în diferite țări europene și asiatice.

  • Târgul de carte de la Göteborg, cel mai mare târg de carte din Scandinavia, a fost înfiinţat în 1985, iniţial ca o conferinţă a bibliotecarilor. Târgul a devenit unul dintre cele mai moderne şi tehnologizate târguri de profil din lume. Unul dintre marile evenimente culturale din nordul Europei, târgul de carte de la Göteborg atrage anual în jur de 100.000 de vizitatori.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *