Ministerul Afacerilor Externe a anunțat vineri comemorarea a 110 ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România și Republica Albania. Cele două țări, aliate și parteneri europeni, își exprimă angajamentul de a contribui împreună la construirea unei Europe puternice, prospere, sigure și competitive, potrivit comunicatului transmis de MAE.

Relațiile solide dintre România și Albania sunt ancorate într-o tradiție puternică, cu istorie și patrimoniu cultural comun, precum și legături interumane strânse. Acestea sunt întărite și de prezența comunităților minoritare înrudite, care creează o punte solidă între cele două state, depășind considerentele geografice.

România ocupă un loc special în grupul de țări prietene ale Albaniei, fiind prima țară care a recunoscut independența Albaniei, contribuind continuu la stabilirea unor legături istorice comune și la susținerea activă a diasporei albaneze.

Comunicatul menționează că ideea declarării independenței Albaniei de către Ismail Qemali a fost inițiată într-o întâlnire la București, în 1912, alături de reprezentanții comunității albaneze din România.

Astăzi, prietenia și respectul reciproc sunt aspecte definitorii pentru adâncirea relațiilor politice și economice, facilitând cooperarea bilaterală în multiple domenii de interes comun. România rămâne un susținător ferm al parcursului european al Republicii Albania, promovând extinderea clară și transparentă a Uniunii Europene în regiunea Balcanilor de Vest și Vecinătatea estică.

Cele două țări reafirmă angajamentul comun de a aborda împreună, în calitate de aliați NATO, provocările la adresa securității și stabilității zonei Euro-Atlantice. Anul viitor, se vor împlini 30 de ani de la semnarea Tratatului de Înțelegere, Colaborare și Bună Vecinătate între România și Republica Albania, semnat la București la 11 mai 1994. Celebrarea acestui moment marchează o continuare a contribuției ambelor state la aceeași comunitate de valori.

‏‏‎ ‎

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *