Începând cu 1 august 2023, au intrat în vigoare modificările aduse prețurilor din Catalogul Național al prețurilor medicamentelor autorizate pentru piața din România (Canamed).
După această corecție, Canamed cuprinde peste 6.200 de medicamente, iar în majoritatea cazurilor, prețurile acestor medicamente au crescut, în special în cazul produselor cu prețuri mai mici, pentru care a fost aprobată o indexare suplimentară de cel mult 14%.
Datele oficiale publicate de Institutul Național de Statistică (INS) arată că, în prima lună după corecția Canamed, prețurile medicamentelor au crescut cu peste 20%, o cifră fără precedent în decenii.
Astfel, în luna august 2023, prețurile medicamentelor au înregistrat o creștere medie de 20,78% față de luna anterioară și de 15,06% față de aceeași lună a anului anterior, conform datelor INS.
Comparativ, în întregul an 2022, prețurile medicamentelor au înregistrat o creștere medie de 5,78%, un nivel-record pentru ultimii 12 ani.
O creștere a prețurilor medicamentelor cu peste 20% nu a mai fost înregistrată în România de cel puțin două decenii.
Ultimul an în care România a înregistrat o creștere semnificativă a prețurilor medicamentelor a fost 2010, când prețurile au crescut în medie cu 7,86% față de anul precedent (decembrie 2010/decembrie 2009).
Prețurile medicamentelor eliberate pe bază de prescripție sunt reglementate în România, la fel ca în restul Uniunii Europene, ceea ce limitează variațiile de costuri.
CREȘTERILE DE PREȚ
Majorarea cea mai semnificativă a prețurilor a avut loc în cazul medicamentelor ieftine. Trebuie menționat că, în cadrul corecției Canamed din acest an, s-au aplicat prevederile Ordinului Ministrului Sănătății nr. 1.346/2023.
Acest act normativ stipulează că, în procesul de corecție a prețurilor din Canamed din 2023, „prețurile maxime de producție ale medicamentelor care au un preț mai mic de 25 de lei pot fi majorate cu 14%, în timp ce cele cu un preț cuprins între 25 de lei și 49,99 lei pot fi majorate cu 7%.”
Indexarea vizează și prețurile medicamentelor generice, biosimilare sau inovative care servesc drept referință pentru medicamentele respective.
Această măsură a fost adoptată după ce reprezentanții producătorilor de medicamente din România au solicitat autorităților măsuri urgente ca urmare a creșterii prețurilor materiilor prime și a materialelor necesare în industria farmaceutică.
Prețurile maxime stabilite de Minister în Canamed sunt obligatorii pentru deținătorii de autorizație de punere pe piață (DAPP) a medicamentelor, pentru distribuitorii en-gros și furnizorii de servicii medicale și medicamente din România care au contracte cu Ministerul Sănătății, casele de asigurări de sănătate sau direcțiile de sănătate publică județene.
Sursă: 360medical.ro
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.