logo
RNTV Live

România se confruntă cu o cerere de 440.000 de angajați până în 2026, dar paradoxal, aproximativ 5 milioane de persoane apte de muncă nu au un loc de muncă.

Four candidates competing for one position. Having CV in his hand
Constantin Corina

Lipsa de forță de muncă și amenințarea asupra creșterii economice a României

Creșterea economică a României este pusă în pericol din cauza lipsei de forță de muncă. Pentru a atinge obiectivele referitoare la PIB și creșterea economică, țara are nevoie de aproximativ 440.000 de angajați până în 2026. Cu toate acestea, există o resursă nevalorificată de aproximativ 5 milioane de români apti de muncă care nu au locuri de muncă.

România are doar 5 milioane de salariați dintr-o populație de 20 de milioane de locuitori, ceea ce reprezintă doar 25%, în timp ce alte țări, precum Ungaria sau Cehia, au o pondere mai mare de 50% de angajați în raport cu populația lor.

Alex Milcev, membru al consiliului director al AmCham România, subliniază că deficitul de forță de muncă afectează capacitatea de creștere a economiei naționale și sugerează că una dintre soluții ar putea fi atragerea forței de muncă din afara Uniunii Europene, precum și activarea sau reactivarea tinerilor cu vârste între 15 și 24 de ani, care reprezintă aproximativ 350.000 de persoane.

El a subliniat că astfel de măsuri necesită eforturi susținute și răbdare și că, fără aceste acțiuni, dezvoltarea economică a României rămâne incertă.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor