Sursă foto: Sanador

Sanofi Romania anunță că vaccinul gripal VaxigripTetra® este acum disponibil în farmaciile din România. Acesta poate fi achiziționat din farmaciile comunitare și din cele din cadrul clinicilor medicale, pe baza unei prescripții medicale de la medicul de familie.

Conform indicațiilor terapeutice, VaxigripTetra® este destinat pentru prevenirea bolii gripale la adulți, inclusiv gravide, adolescenți și copii cu vârsta de la 6 luni și peste. În plus, oferă protecție pasivă sugarilor sub 6 luni, atunci când este administrat în prealabil femeilor gravide. Administrarea VaxigripTetra trebuie efectuată cu respectarea strictă a recomandărilor medicale.

Prof. Dr. Victoria Aramă- Medic infecționist și Șef de secţie la Institutul Național de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”: „Fiecare sezon gripal este extrem de imprevizibil. Se știe că, după fiecare pandemie, au urmat câțiva ani în care incidența și severitatea infecțiilor respiratorii au fost semnificativ mai mari. Gripa este cea mai severă “viroză respiratorie”, pentru că are risc crescut de evoluție către forme severe, complicații și deces, în special la vârstnici și la pacienții cu diverse boli cronice.

Însă gripa nu este doar o infecție respiratorie, întrucât complicațiile gripei se extind mult în afara sferei respiratorii. Astfel, gripa crește de 8 ori riscul de accident vascular cerebral, de 10 ori riscul de infarct miocardic acut și poate decompensa diabetul zaharat, insuficiența cardiacă, insuficiența renală. În plus, după un episod gripal, vârstnicii pot pierde din capacitatea de a efectua activitățile zilnice în mod independent.

Gripa este o infecție severă, iar vaccinurile rămân cea mai bună modalitate de prevenție. Ca profesioniști în domeniul sănătății, este de datoria noastră să creștem gradul de conștientizare cu privire la severitatea infecției gripale și să promovăm vaccinarea antigripală, în special pentru grupele populaționale la risc (vârstnicii, gravidele și pacienții cu boli cronice), dar și pentru adulții sănătoși.”

Datele arată că gripa poate duce la complicații severe pentru diferite categorii de persoane. Gripa poate exacerba o serie de afecțiuni cronice preexistente ale sistemului respirator, inclusiv astmul și boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC).

Adulții de peste 40 de ani au un risc de 8 ori mai mare de a avea primul accident vascular cerebral după o infecție gripală, în timp ce gripa crește riscul de pneumonie de 8 ori la copiii sub 14 ani. Până la 1 din 3 vârstnici internați cu gripă dezvoltă pneumonie. Și pacienții cu diabet zaharat au un risc de șase ori mai mare de a fi internați în cazul contractării gripei.

Potrivit Centrului National de Supraveghere și Control al Bolilor din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, în sezonul 2022 – 2023 au fost confirmate în laborator 3 900 cazuri de gripă în România, comparativ cu 1 045 detectate în sezonul precedent. Din cele 57 814 cazuri de afecțiuni clinice compatibile cu gripa raportate, un procent de 21,6 % din aceste cazuri au fost spitalizate (12 480), cele mai multe cazuri care au necesitat internarea fiind în rândul persoanelor cu vârsta peste 65 de ani.

Dr. Lidija Milicevic- General Manager Vaccines, Sanofi Romania

„Gripa este o boală infecțioasă imprevizibilă. De aceea, vaccinarea antigripală este atât de importantă, în special pentru persoanele care prezintă un risc crescut de infecție severă. Prin vaccinurile noastre gripale căutăm nu numai să prevenim gripa, ci și să protejăm cât mai mulți oameni de complicațiile sale severe, care pot duce la spitalizări.

Am observat o cerere crescută pentru vaccinurile noastre gripale în sezonul gripal 2022/23 din emisfera nordică, ca o consecință a circulației crescute a virusurilor gripale în urma relaxării restricțiilor impuse de pandemia COVID-19. De aceea, continuăm să producem numărul maxim de doze de vaccin gripal pe care capacitatea noastră globală îl permite, urmărind întotdeauna să răspundem cererii la nivel global și național. Ne vom îndeplini toate angajamentele privind livrările de vaccin gripal, pe baza nevoilor identificate împreună cu partenerii noștri comerciali în perioada dinaintea sezonului gripal.

În plus, începând cu acest sezon gripal, suntem cu un pas mai aproape de a oferi protecție dincolo de gripă seniorilor din țara noastră, prin asigurarea disponibilității vaccinului gripal indicat pentru persoanele cu vârsta de 60 ani și peste pentru prevenirea bolii gripale.”

Vaccinarea antigripală anuală este cea mai bună modalitate de prevenție împotriva gripei și, implicit, a complicațiilor acesteia. În fiecare an pot apărea tulpini diferite ale

virusului gripal, sezoanele gripale fiind, prin urmare, imprevizibile de la un an la altul. VaxigripTetra® este un vaccin gripal tetravalent (virion fragmentat, inactivat), care conține două tulpini de tip A și două tulpini de tip B ale virusului gripal, conform recomandărilor emise de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS), pentru sezonul gripal 2023 – 2024, în februarie 2023.

Majoritatea persoanelor se recuperează după gripă într-o săptămână fără intervenție medicală. Cu toate acestea, gripa prezintă riscuri ridicate pentru persoanele vulnerabile, ducând la un spectru larg de complicații severe ale bolii, inclusiv deces. Anual sunt estimate 3 până la 5 milioane de cazuri grave și de la 290 000 până la 650 000 de decese din cauze respiratorii, la nivel global. Decesele cauzate de gripă afectează în principal persoanele cu vârsta de 65 de ani sau peste din țările dezvoltate indiferent de vârstă, iar în timpul epidemiilor de gripă, numărul ridicat de persoane care nu se vaccinează afectează productivitatea, în timp ce presiunea asupra unităților de asistență medicală poate deveni covârșitoare.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *