România vrea să renegocieze cu Comisia Europeană o serie de măsuri pe care inițial și le-a asumat. Nemaiputând să le aplice, țara este în pericol de a pierde 2 miliarde de euro europeni, conform Protv.

Legea salarizării cu modificări importante la sporurile acordate bugetarilor intră și ea pe lista negocierilor. Responsabilii susțin că sporurile nu vor mai depăși 20% din salariul fiecărui angajat. Însă, în România există sporuri mult mai mari. Un exemplu ar fi cel acordat cadrelor medicale, pentru Covid. Acesta ajunge la 85% din salariu și este primit și astăzi în unele spitale.

Planul Național de Redresare și Reziliență ca în noua lege a salarizării sporurile bugetarilor nu vor mai depăși 20% din salariul de bază, la nivel individual a fost asumat de către țară. Guvernul vrea, însă, ca acest procent să fie un plafon pus la nivel de instituţie.

În interiorul instituțiilor, unii angajați ar beneficia în continuare de sporuri mai mari decât plafonul de 20%. Deși nu mai avem pandemie, în unele spitale încă se acordă un spor pentru Covid. Poate ajunge și la 85% din salariul de încadrare. Sporurile de până la 50% pentru cei care lucrează cu fonduri europene sunt și ele bănoase. Lista sporurilor este lungă. Există sporuri pentru suprasolicitare neuropsihică, păstrarea confidențialității, complexitatea muncii sau pentru condiții periculoase de muncă.

Legea pensiilor ori investiții în extinderea rețelei de metrou se află și ea pe lista renegocierii cu Bruxelles-ul.

„Avem trei lucruri mari pe care le urmărim: primul – eliminarea plafonului de 9,4 la sută din PIB, dar înlocuirea cu un alt înlocuitor care să nu afecteze cheltuielile cu pensiile. Avem apoi înlocuirea magistralei 6 cu magistrala 4 și al treilea obiectiv – ajustarea prețurilor la proiectele de infrastructură”. – Marcel Boloș, ministrul Investițiilor Europene

România va fi în pericol să piardă 2,2 miliarde de euro de la Bruxelles dacă responsabilii nu vor convinge Comisia Europeană că este nevoie de aceste modificări. Acești bani ar trebui puși de la bugetul de stat. Acest fapt doar în condițiile în care statul încearcă să facă economii de 4 miliarde de lei.

Mai grav, Bruxelles-ul încă nu a dat undă verde pentru a doua tranșă de bani așteptată de România, în valoare de 3,2 miliarde de euro, după ce țării noastre i-au fost cerut explicații și lămuriri suplimentare. Deși autoritățile dau asigurări că banii vor fi totuși primiți, riscăm suspendarea unei plăți de 140 de milioane de euro pentru jumătate de an.

Sursă: Știrileprotv

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *