În ultimele 24 de ore, România a fost afectată de fenomene hidrometeorologice severe, care au produs efecte în 19 localități din 8 județe (Argeș, Bacău, Buzău, Galați, Hunedoara, Neamț, Vâlcea și Vrancea). Echipajele de intervenție au fost mobilizate pentru salvarea a peste 40 de persoane, evacuarea apei din mai multe gospodării și îndepărtarea copacilor căzuți din cauza vântului puternic.

Galați, cea mai afectată zonă
Județul Galați a fost grav lovit de ploi torențiale, care au provocat viituri în localitățile Pechea și Grivița. Peste 40 de persoane au fost salvate din casele lor inundate, însă, din păcate, cinci persoane au fost găsite decedate în Pechea și Drăgușeni. Intervențiile au fost realizate cu ajutorul bărcilor pneumatice și echipelor specializate.


În total, s-a acționat pentru evacuarea apei din 14 case, 25 de curți, 5 beciuri și 11 subsoluri de bloc, iar 29 de copaci și un stâlp au fost îndepărtați de pe drumuri. În urma acestor fenomene meteo, 8 autoturisme au fost avariate. Circulația rutieră a fost temporar blocată pe DN7 în Vâlcea și DJ203C în Buzău din cauza aluviunilor și copacilor căzuți.

Măsuri de urgență și mobilizare națională
La nivel național, autoritățile au coordonat intervențiile prin Departamentul pentru Situații de Urgență, suplimentând echipele din Galați cu forțe din județele Brăila, Buzău, Tulcea, Vrancea, Vaslui și Ialomița. Totodată, au fost emise 6 mesaje de avertizare prin sistemul RO-ALERT în 5 județe, iar grupurile operative din 9 județe au fost activate pentru a răspunde rapid la situațiile de urgență.

Intervențiile continuă, în special în județul Galați, unde echipele sunt mobilizate pentru evacuarea persoanelor afectate de inundații și pentru a reduce efectele pagubelor produse.