Accidentele vasculare cerebrale (AVC), traumele cranio-cerebrale și bolile neurodegenerative reprezintă la nivel global cauza principală a dizabilităților dobândite, afectând funcțiile fizice, mentale, intelectuale și senzoriale, ceea ce determină incapacitatea majorității persoanelor afectate de a se integra în societate.

Mai mult de 700 de neurologi din întreaga lume, cu un interes în domeniul AVC, vor participa la cea de-a șaptea ediție a Congresului European de Neuroreabilitare, care va avea loc la Lyon și se va desfășura într-un format hibrid.

Acest eveniment internațional se va desfășura între 30 august și 2 septembrie 2023, beneficiind de patronajul Federației Europene a Societăților de Neuroreabilitare (EFNR) și al Federației Mondiale a Societăților de Neuroreabilitare (WFNR).

Neurologi, cercetători științifici, medici primari și specialiști, toți aceștia din 57 de țări din cinci continente (Africa, America, Asia, Australia și Europa), vor fi prezenți fizic sau online la acest maraton științific în domeniul neurologiei și al neuroștiințelor. Pe parcursul celor patru zile de eveniment, aceștia vor avea oportunitatea să interacționeze cu 98 de profesori de prestigiu din întreaga lume, în cadrul a 30 de simpozioane, 13 workshop-uri și 7 sesiuni plenare.

În calitate de preludiu al Congresului European de Neuroreabilitare, în data de 29 august, Federația Europeană a Societăților de Neuroreabilitare (EFNR) și Organizația Europeană a AVC (ESO) vor continua proiectul integrat în Planul de Acțiune pentru Accidentele Vasculare Cerebrale în Europa (SAP-E), prin desfășurarea unui curs inovativ axat pe disfagia post-AVC.

„Prin amploarea acestui eveniment științific ce va fi dată de prezența unora dintre cei mai renumiți cercetători științifici din domeniul neurologiei ai lumii, de numărul foarte mare de participanți și mai ales de valoarea lucrărilor științifice ce vor fi aduse în dezbatere, putem spune că a șaptea ediție a Congresului European de Neuroreabilitare va aduce un imens plus de valoare neurologiei și în mod special neuroreabilitării – proces integrat, extrem de complex și totodată imperios tuturor pacienților care au trecut printr-o traumă neurologică, fapt ce mă determină să adaug că, prin prezența României la acest eveniment, neurologia românească continuă să se reconfigureze într-o permanentă ascensiune și să rămână conectată la cele mai noi și înalte standarde medicale și științifice ale lumii, ceea ce le va conferi pacienților noștri soluții inovative și de ultimă generație atât din punct de vedere al proceselor de diagnostic și tratament, dar mai ales al celui de neuroreabilitare care să conducă la o îmbunătățire substanțială a calității vieții acestora“, a declarat prof. univ. dr. Dafin Mureșanu, președintele Federației Europene a Societăților de Neuroreabilitare (EFNR) și al Congresului European de Neuroreabilitare.

La acest curs de instruire profesională vor participa 22 de medici neurologi din 12 țări, printre care România, Croația, Cehia, Letonia, Lituania, Macedonia, Moldova, Polonia, Serbia, Slovacia, Ucraina și Slovenia. Cursul dedicat disfagiei post-AVC este inclus în cadrul Planului de Acțiune pentru Accidentele Vasculare Cerebrale în Europa (SAP-E), la care România s-a alăturat în mai 2023. Acest plan strategic, dezvoltat de European Stroke Organization și Stroke Alliance for Europe, are ca obiectiv implementarea unor măsuri până în 2030.

Este demn de menționat că anual aproximativ 17 milioane de accidente vasculare cerebrale (AVC) au loc la nivel global, dintre care 60% afectează persoanele cu vârsta sub 70 de ani. Conform Societății pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN), disfagia post-AVC crește riscul de pneumonie de 4 ori și decesul cu 4 ori la pacienții care au suferit un accident vascular cerebral acut.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *