În anul 2024 s-a înregistrat o scădere atât a suprafețelor cât și a randamentelor (producția medie la hectar) la principalele culturi agricole, transmite luni Institutul Național de Statistică. La multe suprafețe agricole stăm bine, dar producția efectivă e sub a altor țări.
Agricultura românească a suferit pierderi importante în 2024, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS). Deși țara noastră se menține în top la nivel european în ceea ce privește suprafețele cultivate, productivitatea rămâne sub nivelul altor state membre UE, iar randamentele sunt în scădere vizibilă.
Potrivit INS, producția totală de cereale a înregistrat o scădere de 14%, în timp ce porumbul a avut un recul semnificativ de 31,5%. Producția de leguminoase a fost și ea afectată, cu o scădere de peste 23%, în ciuda faptului că suprafața cultivată a crescut cu 3,4%. Cele mai dramatice scăderi s-au înregistrat la rapiță (-35%), floarea-soarelui (-26%) și soia boabe (-2,6%).
Și culturile de cartofi au fost afectate, înregistrând o scădere de 18% a producției și o reducere de 2,5% a suprafeței cultivate. Producția de legume a scăzut cu 10%, iar cea de struguri cu 12%. În ceea ce privește fructele, INS anunță un declin de 7,5%, cauzat atât de scăderea suprafețelor cultivate, cât și a randamentelor.
Comparativ cu alte state membre ale Uniunii Europene, România a obținut următoarele poziții:
- la porumb boabe: locul 1 la suprafața cultivată și locul 3 la producția realizată (după Franța și Polonia);
- la floarea-soarelui: locul 1 la suprafață și locul 3 la producție (după Ungaria și Franța);
- la grâu: locul 4 la suprafață și producție (după Franța, Germania și Polonia);
- la cartofi: locul 6 la suprafață (după Germania, Polonia, Franța, Olanda și Belgia) și locul 10 la producție (după Germania, Franța, Olanda, Polonia, Belgia, Danemarca, Spania, Italia și Suedia).
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.