Ministerul Sănătății (MS) a anunțat că a avut loc prima întâlnire a Grupului Tehnic de Lucru pentru elaborarea Strategiei Naționale de Digitalizare în Sănătate și a Planului de Acțiune pentru România. Întâlnirea a reunit reprezentanți din domeniul medical și cel al digitalizării, în cadrul colaborării cu biroul pentru România al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Ministrul Sănătății, dr. Alexandru Rafila, împreună cu secretarul de stat, dr. Alexandru Rogobete, au stabilit obiectivele generale și specifice pentru prima strategie națională de digitalizare în sănătate, conform liniilor de finanțare europeană disponibile până în 2030.
Cu sprijinul experților OMS în domeniul serviciilor digitale de sănătate și asistență medicală, participanții au discutat problemele-cheie din România și au identificat activitățile necesare pentru implementarea acestei strategii, conform informațiilor oferite de MS.
Ministrul Alexandru Rafila a subliniat importanța digitalizării sistemului medical și beneficiile sale, precum creșterea accesului la serviciile de sănătate, îmbunătățirea calității serviciilor medicale, reducerea erorilor, optimizarea managementului și a planificării resurselor în sănătate. El a mulțumit experților și instituțiilor partenere pentru implicarea lor în elaborarea primei strategii naționale pentru digitalizarea sistemului medical din România.
De asemenea, secretarul de stat Alexandru Rogobete a informat că PNRR a alocat fonduri de 400 de milioane de euro pentru digitalizarea sistemului sanitar din România. Au fost deja lansate apelurile de proiecte pentru dezvoltarea sistemului digital al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) și cel pentru digitalizarea a minim 200 de spitale. Data limită pentru depunerea proiectelor este 28 august, iar în mijlocul lunii august vor fi lansate alte două apeluri de proiecte pentru dezvoltarea sistemului de telemedicină la nivel național și digitalizarea MS și a entităților sale subordonate. Un alt obiectiv important este alinierea sistemului medical digital din România la standardele Comisiei Europene pentru conectarea la Spațiul European Digital.
Ministerul Sănătății a anunțat că va continua să colaboreze cu ceilalți actori relevanți pentru a consolida accesul la serviciile de sănătate prin utilizarea tehnologiei digitale.
Sursa: AGERPRES
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.