România a lansat prima schemă de contracte pentru diferență (CfD), un instrument de sprijin destinat producătorilor de energie electrică din surse regenerabile, a declarat joi ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Schema garantează prețuri fixe pe 15 ani pentru investitorii care câștigă licitațiile, asigurând predictibilitate și sprijin pentru investiții în energia verde.

„Licitația din acest an vizează 1.500 de MW, dintre care 1.000 MW pentru eolian onshore și 500 MW pentru solar,” a precizat Burduja, subliniind că acesta este un jalon important din PNRR. Prețurile de pornire vor fi de 78 EUR/MWh pentru proiectele fotovoltaice și 82 EUR/MWh pentru cele eoliene. Investitorii interesați pot depune oferte începând cu mijlocul lunii noiembrie, iar evaluarea și semnarea contractelor se așteaptă până la finalul anului.

Aceasta este doar prima etapă, urmând să fie dezvoltate noi scheme CfD pentru alte tehnologii, inclusiv energia nucleară, stocarea în baterii și parcurile eoliene offshore din Marea Neagră.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews