În data de 30 septembrie 2023, România va inaugura două programe dedicate dezvoltării industriei alimentare, cu fonduri totale depăşind un miliard de euro, potrivit anunţului oficial al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Primul dintre aceste programe, numit „Investalim”, este menit să sprijine fermierii şi procesatorii români în creşterea valorii adăugate locale. Acest program dispune de o finanţare de 600 de milioane de euro şi presupune o schemă de ajutor de stat cu o intensitate de până la 70% pe proiect. Acesta vizează proiecte majore cu o valoare de aproximativ 50 de milioane de euro fiecare, pentru a stimula procesarea materiei prime în România şi a spori capacităţile de export. Lansarea oficială este programată pentru data menţionată.

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a subliniat că un alt program important va fi lansat simultan. Acest program va oferi sprijin fermierilor şi procesatorilor români pentru instalarea panourilor fotovoltaice în ferme, în vederea asigurării independenţei energetice şi scăderii costurilor. Acest efort se înscrie într-un efort mai amplu de a face produsele româneşti competitive pe piaţa locală şi internaţională, prin reducerea preţurilor.

Ministerul Agriculturii are planificate şi alte măsuri pentru a sprijini dezvoltarea agriculturii şi industriei alimentare în perioada 2023-2027. În septembrie-octombrie, vor fi lansate noi măsuri din Programul Strategic, cu un accent pe investiţiile în exploataţiile pomicole, zootehnie şi instalarea tinerilor fermieri. Măsura „Investiţii în exploataţii pomicole” va beneficia de o finanţare de aproape 151 de milioane de euro, iar „Investiţii în sectorul zootehnic” de 224 de milioane de euro. Aceste măsuri vor contribui la corectarea balanţei comerciale în România şi vor stimula dezvoltarea durabilă în sectorul agricol.

‏‏‎ ‎

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *