România face un pas semnificativ în direcția protecției mediului și a alinierii la standardele internaționale, odată cu preluarea de către Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a șase depozite municipale de deșeuri care nu respectă normele europene
Aceste depozite urmează să fie închise și ecologizate, într-un demers considerat esențial atât pentru procesul de aderare la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), cât și pentru evitarea unor posibile sancțiuni din partea Uniunii Europene.
„Preluarea celor șase depozite în vederea închiderii și ecologizării acestora reprezintă un pas esențial pentru aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), precum și pentru îndeplinirea obligațiilor față de Uniunea Europeană privind protecția mediului. Gropile de gunoi sunt considerate astăzi ca fiind una dintre cele mai periculoase metode de depozitare a deșeurilor, ele având efecte deosebit de grave atât asupra mediului, cât și asupra sănătății oamenilor. Problema depozitării deșeurilor este una dintre cele mai presante pentru țara noastră și, prin această măsură, contribuim activ la evitarea sancțiunilor în cadrul procedurilor de infringement și sprijinim tranziția României către o economie verde” a precizat ministrul Mircea Fechet.
Cele șase locații care urmează să intre într-un proces de ecologizare se află în județele Hunedoara (Vulcan), Botoșani (Darabani și Săveni), Suceava (Hurghiş – Câmpulung Moldovenesc), Arad (Lipova) și Brașov (Rupea). Preluarea lor într-un timp foarte scurt demonstrează angajamentul autorităților pentru accelerarea procesului de conformare la cerințele europene.
Finanțarea necesară pentru închiderea și ecologizarea acestor depozite va fi solicitată prin Programul Dezvoltare Durabilă 2021–2027.