Europuls: Centrul de Expertiză Europeană anunță că România va fi gazda în 2024 a Forumului Global privind Democrția Directă Modernă, cea mai mare conferință la nivel global despre democrație.
Forumul va avea loc de pe 15 mai până pe 18 mai reunind în București o comunitate globală diversă de activiști, decidenți și experți care vor aborda probleme legate de drepturile directe de participare democratică și civică.
Având în vedere acest lucru în minte, Forumul Global 2024 își va concentra discuțiile pe o problemă critică: încrederea.
- Încrederea în instituții, mass-media și cetățeni este de o importanță esențială pentru democrațiile noastre. În mod alarmant, mai puțin de unul din patru români au încredere în Guvernul lor, iar doar 12% au încredere în Parlament.
În același timp, încrederea în suveranitatea oamenilor și o Europă pașnică se confruntă cu o provocare fără precedent din cauza războiului aflat în desfășurare în Ucraina, care afectează nu doar România, ci și Moldova vecină și întreaga regiune a Mării Negre, transmite Comunitatea Internationala de Democratie.
„Suntem extrem de onorați să găzduim în 2024 la București Forumul Global al Democrației, împreună cu partenerii noștri de la Democracy International. Într-un an în care cetățenii români vor pune democrația în practică atunci când vor merge la secțiile de votare de 4 ori, Forumul Global va fi ocazia perfectă pentru ei de a înțelege mai bine de ce contează democrația. Europuls a aspirat întotdeauna să aducă o dimensiune internațională la Forumul anual EUROSFAT, premiat la nivelul UE. După 11 ediții de succes, suntem bucuroși să extindem Forumul EUROSFAT și să-l recreăm la un nivel superior. În 2024, România va fi cu adevărat capitala democrației, datorită Forumului Global pentru Democrația Directă Modernă.” spune Tana Foarfă, Director Executiv Europuls – Centrul de Expertiză Europeană
Ce spune primarul Capitalei, Nicușor Dan?
„Sunt încântat că Bucureștiul va fi gazda evenimentului Global Forum on Modern Direct Democracy, cel mai mare forum dedicat democrației directe și participative, care va reuni participanți din diverse țări în perioada 15-19 mai 2024.
Experiențele diferite ale participanților – de la mediul academic, politic, ori reprezentanți ai societății civile, vor aduce o perspectivă multidisciplinară asupra democrației.
Democrația participativă este o parte integrantă a modelului european de societate, fapt consfințit inclusiv în textul Tratatului de la Lisabona care prevede că deciziile autorităților se iau în mod cât mai transparent și la un nivel cât mai apropiat de cetățean. Țările care vor reuși să îmbine cât mai armonios democrația reprezentativă, bazată pe reprezentanți aleși, cu democrația directă/participativă, bazată pe consultarea cetățenilor, sunt cele care vor reuși să se dezvolte rapid și să răspundă marilor provocări ale viitorului, vor fi capabile să-și armonizeze dezvoltarea economică cu grija față de cetățean și de mediul în care trăiește.
Acest model de administrație bazat pe consultarea cetățenilor este o caracteristică importantă a mandatului meu. Menționez doar de cea mai recentă dezbaterea organizată de Primăria Capitalei în această vară pe tema Planului Urbanistic General la care au participat peste 21,000 de cetățeni. Opiniile și ideile lor se vor regăsi în viitorul PUG, iar acest lucru va fi un mare câștig pentru orașul nostru.”, declară Nicușor Dan, Primarul Bucureștiului.
Pentru înscriere accesați acest link.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.