Sursa: cvmaker.com

România este lider în Europa, și pe locul șase în lume, în ceea ce privește numărul de specialiști IT certificați, cu rate de densitate la 1.000 de locuitori, mai mari decât în SUA sau Rusia.

Centrul de competență al UE în domeniul securității cibernetice

Număr impresionant de companii internaționale de tehnologie (inclusiv Amazon, HP, IBM, Microsoft și Oracle etc.)

  • 50 dintre cele mai mari companii de tehnologie prezente în România și-au dublat afacerile de patru ori. și echipele din ultimii ani. Industria românească de IT&C a fost recent creditată pentru că a adus PIB-ul României „apropiat de nivelul de dinainte de criză” în primul trimestru al anului 2021.

Programul „Euro 200”

  • “EURO 200” este un program prin care studenţii din cadrul instituţiilor de învăţământ superior din România cu o vârstă de până la 26 de ani şi provin din familii cu un venit lunar brut de maximum 500 ron pe membru de familie pot beneficia de un ajutor financiar în vederea stimulării achiziţionării de calculatoare, conform Hotărârii nr. 395/04.05.2023. Ajutorul financiar reprezintă echivalentul în lei a 200 de euro pentru un calculator si se acordă o singură data în cadrul unei familii.
  • Configurația minimă recomandată a computerelor pentru achiziția cărora se acordă sprijin financiar, care trebuie să includă și software de bază licențiat, inclusiv un sistem de operare și un program antivirus, este următoarea:

a) pentru desktop-procesor cu frecvență nominală minimă de 3,0 GHz; HDD minim 500 GB sau SSD minim 240 GB; RAM tip DDR3 sau DDR4 minim 8 GB; Monitor LCD sau LED cu o diagonală minimă de 18,5″ și o rezoluție minimă de 1.920 x 1.080; tastatură, mouse optic; cameră web;

b) pentru laptop, notebook, ultrabook și dispozitive echivalente – procesor cu minim 2 nuclee; RAM tip DDR3 sau DDR4 minim 8 GB; HDD minim 500 GB sau SSD minim 240 GB; diagonală minimă 14″; rezoluție minimă 1.366 x 768; cameră web.

Infrastructura internetului

Infrastructura de internet a României este foarte dezvoltată și competitivă, mândrindu-se cu cea mai mare viteză de conectare din regiune, situându-se totodată pe locul 14 din 182 de țări ca viteză medie fixă de bandă largă, cu 123,31 Mbps în august 2022, de două ori mai rapidă decât media globală de 69,14 Mbps.

Creșterea în proeminență a tehnologiei provine din infrastructura bună a internetului. Întărirea sa se află în mâinile unui grup de dezvoltatori foarte talentați, în creștere constantă.

În august 2022, România se afla pe locul 54/140 la nivel mondial după viteza mobilă, cu o viteză de descărcare de 34,22 Mbps.

Viitorul conectivității

Adoptarea acesteia este ridicată. Tele-sănătatea, de exemplu, a cunoscut un impuls în adoptare, din cauza restricțiilor COVID-19 din România, care au determinat consultarea la distanță.18 Atât practicienii din domeniul sănătății, cât și pacienții din România și-au transmis dorința de a utiliza tehnologia de tele-sănătate, care, împreună cu internetul de mare viteză, ar putea fi cheia adoptării sale cu succes.19

Programarea

Acest lucru ar putea spori eficiența și viteza dezvoltării programării în diferite sectoare, concentrându-se cel mai mult în industriile automatizării, învățării automate și AI. România înregistrează progrese aici, cu o performanță solidă în inovare și producție, dar cu o manifestare mai blândă în adoptarea tehnologiei. Țara a dat naștere unor inovatori de top în domeniul inteligenței artificiale, cum ar fi DRUID AI — o platformă end-to-end pentru aplicații de afaceri conversaționale bazate pe inteligență artificială.

Netul 5G

Tehnologia 5G se extinde foarte rapid în România. Acoperirea 5G s-a extins de la 11,7% în 2021 la 24,9% în 2022. România se așteaptă la o crestere mult mai mare în 2023 . Cei mai mari operatori de pe piața internă, Orange, Vodafone, RCS&RDS Digi și Telekom Mobile, continuă să extindă serviciile 5G în România, acoperind orașe precum București (acoperire 100%), Cluj- Napoca, Timisoara, Constanta, Oradea, Brasov, Iasi, Craiova, Bacau si Sibiu.

Asadar, România are puncte forte substanțiale, inclusiv o economie digitală în plină expansiune și un sector auto puternic, resurse naturale bogate, un sector regenerabil în creștere, potențial agricol și apartenența la UE.

Sursa: uvt.ro, statista.com, mckinsey.com, trade.gov;

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *