Secretarul de Stat pentru Politica de Apărare, Simona Cojocaru, a condus o delegație a Ministerului Apărării Naționale la lucrările Comitetului de coordonare și ale Comitetului director politico-militar, desfășurate la Constanța. Aceste reuniuni au avut loc în contextul președinției rotaționale a României la inițiativa regională de cooperare în domeniul apărării, cunoscută sub denumirea de „Procesul reuniunilor miniștrilor apărării din Europa de Sud-Est” (SEDM).

Discuțiile au vizat aspecte esențiale ale inițiativei, fiind agreate proiecte ce urmează a fi aprobate de miniștrii apărării la viitoarea întâlnire SEDM, programată în noiembrie, la Tirana. România a subliniat din nou importanța cooperării regionale în asigurarea stabilității și securității în Europa de Sud-Est, promovând propuneri concrete pentru conectarea Brigăzii din Europa de Sud-Est (SEEBRIG) la noile evoluții geostrategice.

„Ne angajăm să consolidăm rolul regional al SEDM și să revitalizăm SEEBRIG”, a declarat Simona Cojocaru. Inițiativa SEDM, creată pentru a sprijini integrarea euro-atlantică, a evoluat în timp într-o platformă crucială care abordează provocările de securitate și promovează încrederea și cooperarea între statele membre.

România a evidențiat valori fundamentale precum reziliența și stabilitatea, realizând progrese notabile de la preluarea mandatului, inclusiv includerea Republicii Moldova ca membru cu drepturi depline. Reuniunile de la Constanța reprezintă cel de-al treilea set de întâlniri în cadrul președinției române, după cele organizate în Timișoara și Iași.

Ultimele sesiuni de întâlniri din cadrul SEDM sunt programate să se desfășoare în martie 2025, la București, marcând finalul mandatului României. Aceste întâlniri au beneficiat de sprijinul Forțelor Navale Române, consolidând astfel angajamentul țării pentru securitatea regională.

Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews