Chiar dacă încă nu face parte din zona Schengen, România este într-o poziție de pregătire avansată pentru a implementa Sistemul de Intrare/Ieșire, situându-se înaintea mai multor țări Schengen.

Conform Inspectoratului General al Poliției de Frontieră din România, țara se află într-un stadiu avansat de pregătire pentru Sistemul de Intrare/Ieșire, acoperind multiple domenii. Acestă informație a fost raportată de SchengenVisaInfo.com și preluată de Rador.

Printr-un schimb de corespondență electronică, Inspectoratul General a validat faptul că, în paralel cu conturarea structurii organizatorice pentru implementarea la nivel național a EES și ETIAS, România a numit și autoritățile competente cu atribuții bine definite și responsabilitățile lor.

De asemenea, au fost înființate două entități noi denumite Puncte Centrale de Acces și Unitatea Națională ETIAS, având atribuții ce acoperă prelucrarea datelor cu caracter personal, securitatea, gestionarea procedurilor de contestație și alte aspecte relevante.

„Au fost semnate contracte de finanțare în baza cărora s-au derulat proceduri de achiziție publică pentru dezvoltarea infrastructurii IT&C, inclusiv dotarea BCP-urilor (border crossing points / punctele de trecere a frontierei) cu echipamente de control EES, adaptarea sistemului informatic al Poliției de Frontieră și Inspectoratului General pentru Imigrări la cerințele EES și achiziționarea unei soluții informatice care să deservească componenta de aplicare a legii prin asigurarea schimbului de informații între Punctele Centrale de Acces și autoritățile desemnate”, a spus Inspectoratul General în răspunsul său.

Mai multe informații găsiți aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *